VIDEO: Utihnil je žametni glas Dolenjske

VIDEO: Utihnil je žametni glas Dolenjske

-
1 1638

V 68. letu starosti je umrla novomeška pevka Tatjana Gros, ki se je mnogi najbolj spominjajo po uspešnici Zato sem noro te ljubila. Tatjanin neverjetno močan in žameten glas je dobesedno božal, zlezel pod kožo. Tatjana, ki je s svojim prelestnim glasom obogatila slovensko popevko, bo vsem še dolgo ostala v spominu. Marsikdo izmed nas, (mlajša generacija, ki smo Tatjano poznali) pa se bomo Tatjane spominjali po najboljšem mlečnem gresu, s kakavom in razvajanju. Tatjanin, je bil zame, ki nisem nikoli ‘maral gresa,’ najboljši. O vseh pesmih, ki jih je Tatjana zapela: nepozabno, za vedno. Res, lepo.

Med pevkami, ki so se v času zlatih let slovenske popevke najvidneje uveljavile na našem in širšem področju tedanje Jugoslavije, je bila tudi Tatjana Gros.  Rojena 21. marca 1948 v Novem mestu se je s petjem profesionalno začela ukvarjati pri rosnih 19 letih, ko je tudi prvič nastopila na festivalu Slovenska popevka s skladbo Klic iz davnin. Tri leta kasneje je s pesmijo Ljubim te osvojila 3. mesto po mnenju občinstva.

Svojo največjo uspešnico Zato sem noro te ljubila je zapela na Slovenski popevki leta 1973. Privškova glasba in Tatjanin žametni glas sta bila zmagovalna kombinacija in nastala ena najlepših balad vseh časov. “Enkrat vse mine, tudi nora ljubezen,” v refrenu prepeva Tatjana.

Leto kasneje je na Popevki s skladbo Zelena leta, pod katero se je prav tako podpisal Privšek, besedilo zanjo pa je napisala Elza Budau, znova zmagala, tokrat po mnenju strokovne žirije. Svojo profesionalno glasbeno kariero je zaključila z nastopom na Slovenski popevki leta 1974. Zatem je glasbeno kariero opustila in se pričela ukvarjati z duhovnostjo in ezoteriko. Je soavtorica knjige “Svetlobni križi in drugi čudeži”, ki je izšla leta 1999.

(foto: screenshot youtube)