VIDEO: V Jadranu ‘melona nad nevarno lejdi’

VIDEO: V Jadranu ‘melona nad nevarno lejdi’

-
0 302

V severnem Jadranu je zavladal preplah, saj so zabeležili pravo invazijo t.i. plenilskih organizmov, ki so podobnim meduzam. Šlo naj bi za Mnemiopsis leidyi, ki so po letu 1981 povsem zdesetkale morski živelj v Črnem morju. Populacija morskega življenja se v Črnem morju še zdaj ni opomogla.

Biolog dr. Davor Lučić iz Morskega instituta v Dubrovniku je za hrvaški Index povedal, da so prejeli več sporočil od kopalcev, ljubiteljev morja, potapljačev in podvodnih snemalcev, da so opaziili Mnemiopsis leidyi, rebračo, ki je bližnji sorodnik meduze. Biolog meni, da gre za rebrače oz. latinsko Ctenophora.

Biolog še dodaja: ‘nisem povsem prepričan, če gre za nevarne organizme in da je večina Mnemiopsis leidyi. Po odličnih posnetkih podvodnega fotografa pa lahko z veliko verjetnostjo potrdim, da so med ostalimi meduzami tudi nevarne rebrače.’

Ta vrsta rebrač je prišla v Črno morje najverjetneje z ličinkami v balastnih vodah. Tam so se te živali razmnožile in so v nekaj letih, tako piše stroka, povzročile 80-odstotni upad črnomorskega ribolovnega uspeha.Hranile so se z mladicami inčunov in papalin. Ta rebrača je bila velika katastrofa.

Ob vsem tem pa še ena optimistična informacija, saj so v Jadranu v teh dneh opazili tudi rebračo Beroe ovata, pravijo ji tudi morska melona, ki je neškodljiva in je največji sovražnik nevarne ‘lejdi.’