VIDEO: Videli Lunin mrk, najdaljši v tem stoletju

VIDEO: Videli Lunin mrk, najdaljši v tem stoletju

-
0 974

Bili smo priča najdaljšemu Luninemu mrku v tem stoletju, naslednji nekoliko daljši bo nastopil šele leta 2123. Tistega marsikdo izmed nas ne bom dočakal. Vsaj na Dolenjskem pa smo tokrat Luno videli in seveda tudi mrk.

In kako mrk sploh nastane?

Za Lunin mrk je zaslužen naš planet, saj Luna ob kroženju okoli Zemlje vsake toliko časa pride v senco. Ker je pot sončnih žarkov do Luninega površja prekinjena, nam na Zemlji osenčen del Lune izgine, vidimo le osvetljenega. Ob polni luni lahko pride tudi do popolnega zasenčenja Lune in temu bomo priča drevi.

Že ob Luninem vzhodu, ki se je začel ob 20. uri 30 minut, je Zemljina senca začela zakrivati Luno. Viden je bil vse manjši del Lune in po dobri uri od začetka delnega mrka je Zemlja popolnoma prekrila Luno. Za kratek čas Lune nismo videli, nato pa se je spet pokazala v vsej svoji lepoti, a tokrat v krvavo rdeče barvi.

Luno vidimo zato, saj nekaj svetlobe do nje, zaradi loma in sipanja v naši atmosferi, vseeno pride. Prevladuje rdeča svetloba, ki ima najdaljšo valovno dolžino. Luna se je najbolj približala središču Zemljine sence ob 22. uri in 22 minut. Popoln mrk je trajal kar eno uro in 43 minut. Nato je Luna zapuščala Zemljino senco in jo dokončno zapustila 19 minut čez polnoč.