VIDEO: Z 215 km/h treščil v otoke

VIDEO: Z 215 km/h treščil v otoke

-
0 206

Orkan Matthew je opustošil velik del Haitija in Kube. Eden najmočnejših orkanov v zadnjih letih je zahteval številne žrtve in povzročil veliko materialno škodo. Po nepopolnih informacijah je umrlo najmanj 11 ljudi.

Medtem ko oblasti iščejo in preštevajo žrtve, so tudi že njihovi sosedje Kubanci občutili moč orkana. Ta je zajel predvsem južni in zahodni del Kube, pri mestu Baracoa pa so izmerili kar sedem metrov visoke valove. Vseeno s tega otoka vsaj na začetku niso poročali o smrtnih žrtvah. Oblasti so sicer v strahu pred grozljivimi posledicami evakuirale ogromno število ljudi. Kot poročajo tuji mediji, so evakuacije izvedli v Guantanamu, Santiagu, Holguinu, v Granmi in provinci Las Tunas. Samo s teh območij naj bi premestili dobrih 300.000 prebivalcev, skupno pa poročajo še o veliko večji številki, in sicer skoraj 900.000 evakuiranih.

Potrdili so najmanj sedem smrtnih žrtev, a bojijo se, da bo številka kmalu že precej višja. Prebivalci medtem poročajo, da jim je voda podrla še tisto, kar jim je ostalo po potresu leta 2010, ko je umrlo okoli 200.000 ljudi. Notranji minister Haitija Francois Anick Joseph je sporočil, da je bilo veliko hiš poškodovanih, predvsem strehe. Namestnik posebnega predstavnika generalnega sekretarja ZN na Haitiju Mourad Wahba pa je poročal, da je okrog 10.000 ljudi v zavetiščih in bolnišnicah, zaradi česar je orkan Matthew uradno največji humanitarni dogodek na Haitiju po uničujočem potresu.

Štiri smrtne žrtve so že prej našteli tudi v Dominikanski republiki in po eno v Kolumbiji in na Sv. Vincentu in Grenadinih.

https://www.youtube.com/watch?v=45MNIXf2Jis