VIDEO: Za 221 km/h motoristu vse točke in 3.000 €

VIDEO: Za 221 km/h motoristu vse točke in 3.000 €

-
0 665

Policista Postaje prometne policije Koper sta 18. 7. 2018 ob 8.45 izvajala nadzor cestnega prometa s specialnim vozilom policije z vgrajenim tahografsko video sistemom tipa PROVIDA 2000 na avtocesti A1, od Postojne proti Kopru. Pri počivališču Studenec sta opazila motorno kolo brez nameščene registrske tablice. Policista sta zapeljala za njim in ga pričela zaustavljati, vendar se voznik na znake policistov ni odzival, temveč je hitrost vožnje pospešil preko 220 kilometrov na uro. Nato je zapeljal na izvoz Senožeče na regionalno cesto, kjer je z povečano hitrostjo vožnjo nadaljeval proti Sežani.

Policista sta na relaciji Senadole – Štorje s hitrostjo preko 210 km/h sledila vozniku motornega kolesa brez nameščene registrske tablice, hitrost motorista pa se nazorno vidi tudi na priloženem posnetku.

Policista sta s predpisanim znakom ponovno zaustavljala voznika, vendar ta znakov ni upošteval in je s pospešeno hitrostjo z vožnjo nadaljeval do vasi Dane pri Sežani. V Danah pri Sežani je zapeljal na zasebno parkirišče, kjer je sta patrulji Postaje prometne policije Koper in Policijske postaje Sežana postavili blokadno mesto. Motorist je zatem zapeljal na zasebno parkirišče z namenom pobega, vendar zaradi ograjenega zasebnega parkirišča vožnje ni moral nadaljevati.

Policisti so preko policijskih evidenc potrdili identiteto voznika, 31-letnega Ljubljančana. Pri sebi je imel le prometno dovoljene motornega kolesa, katerega registrske tablice je namenoma pustil doma.

Ljubljančan je prekoračil s prometnim pravilom omejeno hitrost na cesti izven naselja za 87,28 km/h, s tem je kršil določbo 6. točke 6. odstavka 46. člena ZPrCP. Zaradi tega mu je bil izrečena ukrep prepoved vožnje,
dokler sodnik za prekrške ne odloča o odvzemu vozniškega dovoljenja, saj za omenjeno prekoračitev je predpisana globa 1.200 evrov in 18 kazenskih točk (odvzem vozniškega dovoljenja). Na kraju mu je bilo na podlagi 76. člena ZMV-1 s potrdilom odvzeto prometno dovoljenje in vozilo izločeno iz prometa.

Vožnja Ljubljančana je predstavljala veliko nevarnost za vse udeležence cestnega prometa in grobo kršitev zakonskih določil, zaradi storjenih prekrškov pa bi lahko nastale zelo hude posledice.

Na kraju ustavitve mu je bil izdan plačilni nalog za kršitve:

–     4. točka 7. odstavka 46. člena ZPrCP (prekoračitev hitrosti na
avtocesti) 250 evrov in 3 kazenske točke
–     5 odstavek 16. člena ZPrCP (pri sebi ni imel vozniškega dovoljenja)
40 evrov
–     6. odstavek 18. člena ZMV-1 (predelave na vozilu)
400 evrov
–     4 točka 4. odstavka 41. člena ZMV-1 (nehomologirane pnevmatike za
cestno uporabo) 400 evrov
–     5. odstavek 41. čelna ZMV-1 (na vozilu ni imel nameščenih smernikov)
100 evrov
–     6. odstavek 35. člena ZMV-1 (na vozilu ni imel nameščene registrske
tablice) 200 evrov
–     10. odstavek 101. člena ZPrCP (ni upošteval znakov policistov)
500 evrov in 5 kazenskih točk

Izdan mu je bil torej plačilni nalog 1890 evrov in 8 kazenskih točk ter podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče za prekrške (1200 evrov in 18 kazenskih točk), so sporočili s PU Koper.