VIDEO: Zadnje sekunde spornega litovskega ‘pihanja’

VIDEO: Zadnje sekunde spornega litovskega ‘pihanja’

-
1 625

Strasti po rokometni tekmi med Slovenijo in Nemčijo, kjer sta litovska sodnika skozi vso tekmo okradla slovenske rokometaše zmage, se še niso polegle.

In če se za epilog ustavimo pri zadnjih sekundah tekme, ko je bil izid 24:23 za Slovenijo in je bila Nemčija v napadu za izenačenje, sta Litovca tudi tukaj storila veliko napako. Najprej sta Nemcem priznala gol, ki je bil dosežen s prekrškom v napadu. Prav v zadnjih sekundah pa je Slovenija s hitrim protinapadom dosegla zmagovalni zadetek, ki sta ga sodnika priznala. Pri tem je bil storjen grob prekršek nad Jancem, ki pa ga sodnika nista kaznovala. Nemški rokometaš bi moral biti kaznovan z izključitvijo (2 min.).

S tem bi Nemci s sredine igrišča, torej po prekinitvi, lahko izvajali napad, za katerega jim je ostala le sekunda. Ker pa sodnika nista dosodila kazni Nemčiji, so Nemci izvedli napad s sredine, kjer so bili tudi slovenski rokometaši, ki pa od sredinske črte igrišča niso bili oddaljeni tri metre. Tudi v tem primeru bi morala sodnika nekoga od slovenskih rokometašev kaznovati z izključitvijo dveh minut in nikakor ne z rdečim karton, kaj šele z dodelitvijo izvajanja sedemmetrovke za Nemce.

V pravilih Mednarodne rokometne zveze (EHF) je zapisano: “Če v zadnjih 30 sekundah igre žoga ni v igri, igralec pa prepreči nasprotniku, da poda žogo ali strelja na gol, ga mora sodnik izključiti in nasprotniku dodeliti sedemmetrovko.”

Rokometna pravila jasno opredeljujejo predvidene sankcije v primeru neupoštevanja razdalje. “Neupoštevanje razdalje ima za posledico izključitev in sedemmetrovko le v primeru, če meta v zadnjih 30 sekundah ni mogoče izvesti. Če je met izveden in blokiran s strani igralca, ki stoji preblizu, je predvidena običajna kazen, saj je žoga zapustila izvajalčevo roko.”

Že v predhodnih člankih pa smo omenili grobe sodniške napake sodniškega para in tudi delegata, ki so očitno namerno dosodili kar so. Med največjimi napakami je izključitev Vida Kavtičnika, ki prekrška sploh ni storil in po tem zaradi razburjenja razburjenja slovenske klopi še kazen za selektorja in s tem posledično dodatna izključitev slovenskega rokometaša. Slovenija je tako v ključnih minutah igrala kar z dvema igralcema manj, kar pa naših fantov ni zaustavilo in so bili odlični oz. so zmagali, pa čeprav je ‘uradno’ zabeležen izid neodločen. Seveda se ve s čigavo pomočjo.

Na Youtube je tudi video, ki ponazarja prav zadnje sekunde tekme, začne se s spornim golom Nemcev oz. prekrškom v napadu…..