VIDEO: ZDA napadle Sirijo, maščevanje za kemično orožje

VIDEO: ZDA napadle Sirijo, maščevanje za kemično orožje

-
0 189

Ameriška vojska je z raketami napadla vojaško letališče režima sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki ga Washington obtožuje torkovega napada s kemičnim orožjem na mesto Kan Šejkun, v katerem je umrlo najmanj 86 ljudi.

Pentagon je sporočil, da so 59 vodljivih raket tomahawk na sirsko vojaško letališče Aš Šairat v provinci Homs sprožili ob 4.40 po sirskem času z dveh vojaških ladij oz. rušilcev v Sredozemskem morju, poroča BBC. Z izstrelki so ciljali sirska letala, skladišče, vojaško opremo, bunkerje, municijo in radarje. Namen napada, o katerem so vnaprej obvestili rusko vojsko, ki sirsko vlado podpira, je bil, da režim odvrnejo od uporabe kemičnega orožja, je še dodal.

Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da so bili v napadu ubiti najmanj štirje vojaki, vojaška baza pa skoraj v celoti uničena – med drugim letališka steza, rezervoarji z gorivom in zračna obramba.

Guverner pokrajine Homs Talal Barazi je prav tako sporočil, da je napad terjal smrtne žrtve in povzročil veliko gmotno škodo. “Gasilci in pripadniki civilne zaščite so potrebovali dve uri, da so ukrotili požar ter evakuirali ranjene in mrtve z letališča,” je dejal in dodal, da ameriško bombardiranje slabi zmožnosti sirske vojske v boju proti terorizmu. (24ur.com)