VIDEO: Žlahtnost vokala, ki ‘trga in ziba’

VIDEO: Žlahtnost vokala, ki ‘trga in ziba’

-
0 80

Tokrat Vam za petkov večer predstavljamo legendarno hrvaško vokalistko, ki se bliža sedemdesetim. Gre za izredno vokalistko, ki je navduševala prek meja in oceanov.

Radojka Šverko, dama, ki sicer prihaja iz majhnega mesteca Pazin in ki je kot deklica nadaljevala šolanje v Pulju. Profesionalno glasbeno kariero je začela leta 1967. Kako je odlična, ena, če ne najboljša hrvaška jazz vokalistka. Najbolje, da poslušate damo, ki smo je žal premalokrat gostili v Sloveniji. Za občutek Vam ponujamo nekaj nastopov Te izredne vokalistke, Radojke Šverko. Za lepši petek, če ste morda doma..

Radojka Šverko je nastopala in prejemala nagrade v Tokiu, Los Angelesu, Madridu, Seoulu, Atenah, Puerto Ricu, Caracasu, Curacau, Bratislavi, Firencah, Palma de Mallorci, Rio de Janeiru …

Med drugimi je na festivalih premagala tudi slavna pevca Davida Bowieja in Natalie Cole. Na španski televiziji je nastopila v svoji oddaji, v kateri je gostila Julia Iglesiasa, gostovala pa je na številnih tujih televizijah, na primer v Bolgariji, na Češkem, Poljskem, Irskem, v Avstriji, Nemčiji, Grčiji, Romuniji …

Širši javnosti je postala znana s prvim nastopom na Splitskem festivalu leta 1970, kjer je v alternaciji z italijanskim zvezdnikom Sergiom Endrigom zapela pesem Kud plovi ovaj brod. Sicer je leto poprej že doživela prvi mednarodni uspeh, ko je na festivalu Atlantico Tenerife na Kanarski otoki|Kanarskih otokih s pesmijo Nuestro mundo zasedla tretje mesto. Leta 1970 je nastopila tudi na festivalu Riu de Janeiru, kjer je za izvedbo pesmi Svijet je moj prejela nagrado The Most Outstanding Performance, in s tem postala šele druga prejemnica te nagrade, po slavni Janis Joplin.

(wikipedija)