Goriva cenejša, ‘kurilc’ slabih 64 centov

Goriva cenejša, ‘kurilc’ slabih 64 centov

-
0 554

S torkom imamo nove cene goriv. Vlada zvišuje trošarine za bencin in dizelsko gorivo, zaradi česar imamo nove in nižje cene goriv. Še največ bodo prihranili lastniki dizelskih vozil – pri polnem 50-litrskem rezervoarju pol evra. Liter najbolj prodajanega 95-oktanskega bencina se bo opolnoči pocenil za 0,4 centa in bo treba zanj po novem odšteti 1,155 evra.

Liter 100-oktanskega bencina se bo pocenil za 0,2 centa na 1,207 evra, cena dizelskega goriva pa se bo znižala za en cent na 0,978 evra za liter.

Nekoliko bolj se bo pocenilo kurilno olje, v katerega vlada ni posegla: liter se bo pocenil za 1,9 centa na 0,639 evra.

To je še zadnja sprememba cen goriv po obstoječi uredbi, ki preneha veljati s ponedeljkom. Predvidoma bodo naslednje štiri mesece določene le še najvišje dovoljene cene 95 oktanskega bencina in dizelskega goriva, medtem ko se bodo cene bencinov višjih oktanskih vrednosti in kurilnega olja sprostile. Vlada sicer nove uredbe še ni sprejela.

Po navedbah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška se nove uredba še usklajuje med ministrstvom za gospodarstvo, ministrstvom za finance in ministrstvom za infrastrukturo, še pišejo Finance.