Višje že sneži, na Gorjancih lahko do 30 cm

Višje že sneži, na Gorjancih lahko do 30 cm

-
2 1379

Pred nami je Martin, ki pa kaže, da bo vsaj na JV Slovenije v znamenju dežja. Padavine bodo najprej zajele dolino reke Kolpe, okoli 7. ure. Kasneje, okoli 9. oz. 10. ure, pa bo dež zajel tudi Dolenjsko in Posavje. Deževalo bo ves dan. Ko pa se bo stemnilo in ohladilo pa bo dež marsikje prešel v sneg in snežilo bo lahko tudi po nižinah. Okoli 15. ure je začelo snežiti na vrhu Gorjancev.

Padavine na JV Slovenije bodo ponehale šele v soboto dopoldne. Na približno 200 metrih nadmorske višine lahko pade do 10 cm snega. Novo mesto ima nadmorsko višino 202 metra. Na Gorjancih lahko do sobote pričakujemo tudi do 30 cm snega.

Zaradi poglobitve ciklona nad severnim Jadranom bodo Slovenijo danes (v petek 11.11.) sredi dneva zajele padavine, ki bodo predvidoma ponehale jutri (v soboto 12.11.) dopoldne. Sprva bo po nižinah deževalo, zvečer in ponoči pa se bo meja sneženja marsikje v notranjosti Slovenije spustila pod 400 m nadmorske višine. Količina padavin bo v večjem delu države dosegla od 30 do 60 mm v 24 urah.

Po nižinah v notranjosti bo ponekod lahko zapadlo do okoli 10 cm mokrega snega, količina snega pa bo z nadmorsko višino hitro naraščala. Nad okoli 600 m nad morjem bo zapadlo predvidoma od 20 do 40 cm snega, nad 1000 metri pa ponekod tudi okoli pol metra.

V nočnem času bodo najmočnejši sunki burje na Primorskem dosegli hitrost okoli 100 km na uro.
Jutri dopoldne se bodo razmere umirile, le v severni in vzhodni Sloveniji bo še pihal severni veter.

V noči na soboto in v soboto zjutraj so možni hitrejši porasti manjših rek na jugu in vzhodu, zlasti pa v severovzhodni Sloveniji. V tem času, ter v soboto čez dan, lahko posamezne reke poplavijo na območju vsakoletnih poplav.

(arso)