Vizija Slovenije do 2050 na eni strani A4!

Vizija Slovenije do 2050 na eni strani A4!

-
3 414

Služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je vladi Republike Slovenije predstavila dolgoročno vizijo, ki nosi letnico 2050. Naša vizija premore eno stran A4 formata! (se opravičujem dve, ampak ena stran je samo uvodna slika). Zelo resno in odgovorno 🙂 Najverjetneje pa ne zastonj. Halo, odgovorni? A je to res, ali prehitevate 1. april?

Ta želi poenotiti prebivalce in prebivalke Slovenije na poti v prihodnost, da se ne bi več obremenjevali z delitvami iz preteklosti, izpostavlja pa inovativnost, skrb za okolje, solidarnost in samozavest.

V besedilu, ki skupno obsega 421 besed oziroma približno eno tipkano stran formata A4, je vizija razdelana še po petih glavnih stebrih oziroma elementih: učenje za življenje, inovativna družba, zaupanje, kakovostno življenje in identiteta: “Vitalna generacija leta 2050 se ne ukvarja več z delitvami iz preteklosti. Medsebojno zaupanje ji je pomembnejše in vredno več. Zaupamo tudi v javne ustanove, ker delujejo pregledno in odgovorno. Prebivalci jih cenimo, ker so dostopne in uporabnikom prijazne, zlasti pa – postopki  tečejo hitro. Ne  zapravljamo časa in energije za neproduktivne spore, pri čimer nam odlično služi učinkovit pravni sistem.” je med drugim zapisano v besedilu.

“Slovenci smo leta 2050 srečni ljudje. V vsakdanjem življenju občutimo, zakaj nas globalne lestvice blaginje uvrščajo čisto pri vrhu. Živimo kakovostno: bolje, bolj zdravo in dlje. Družbena in okoljska odgovornost sta nam zelo pomembni. Naravo spoštujemo in z naravnimi viri upravljamo premišljeno. Priložnosti za delo nam ustvarjata digitalna odličnost in model krožnega gospodarstva, ki poganjata gospodarski razvoj. Uspelo nam je, ker smo drzni, samoiniciativni in odgovorni. Cenimo čas in ga namenjamo stvarem, ki v naše življenje prinašajo zadovoljstvo,” je med drugim zapisano v besedilu, ki je v celoti dostopno na spletni strani slovenija2050.si.

“Cilj vizije je, da združi in poveže prebivalce in prebivalke Slovenije,” je v izjavi za novinarje v torek poudarila ministrica brez resorja, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj. Vizija je prišla od ljudi in je narejena za vse, ki v tej državi živimo. “Cilj je, da vsem nam damo možnost in da si skupaj damo priložnost, da se poenotimo pri ustvarjanju naše prihodnosti,” je pojasnila.