Vlomi in sporočilo policije

Vlomi in sporočilo policije

-
1 1109

Novomeške policiste je okoli 19.30 oškodovanec obvestil, da je v sredo pozno popoldne nekdo vlomil v njegovo stanovanjsko hišo in odtujil denar. Policisti so opravili ogled in zbrali obvestila. Po prvih ugotovitvah je storilec med 17.30 in 19.30 skozi okno vlomil v stanovanjsko hišo, preiskal prostore in našel in odtujil denar. Lastnika, ki ga v času vloma ni bilo doma, je oškodoval za 1000 evrov.

Policisti in kriminalisti PU Novo mesto v zadnjem obdobju ugotavljajo, da storilci v stanovanjske hiše vlamljajo v dnevnem času ali zgodaj zvečer, vedno pa takrat, ko v hiši ni nikogar. Ocenjujejo, da se storilci, ki
vlamljajo v dnevnem času, pripravijo na izvršitev kaznivega dejanja. Najverjetneje opazujejo navade stanovalcev npr. kdaj ti običajno odidejo od doma in kdaj se vrnejo, ali imajo v hiši psa, skozi katero okno ali vrata naj vlomijo, da bo čim manj možnosti, da jih kdo opazi in podobno. Ob vlomih v temnih delih dneva, predvsem v zgodnjih večernih urah, pa vlamljajo v hiše, v katerih očitno ni nikogar in nikjer v hiši ne gori luč.
Storilci vlamljajo skozi vrata ali pritlična okna, preiščejo hišo in kradejo predvsem denar in zlat nakit.

Občanom svetujemo, naj doma ne hranijo večje količine denarja in vrednejšega nakita. PIN kode plačilnih in bančnih kratic naj hranijo ločeno in naj jih ne označujejo, orožje pa naj hranijo v primernih protivlomnih in
protipožarnih omarah. Omare in sefi naj bodo vgrajeni in zakriti. Vsekakor je priporočljiva namestitev alarmnih sistemov in kakovostnih ključavnic.

Žal še vedno obravnavamo primere, ko so oškodovanci močno olajšali delo tatovom, saj so ti našli ključe vhodnih vrat pod predpražnikom ali »skrite« pod bližnjim cvetličnim lončkom. Ob naši odsotnosti poprosimo sosede, da so pozorni na sumljive okoliščine in o tem obvestijo policiste. Če gremo v večernih urah za krajši čas od doma, pa naj bodo v hiši prižgane luči, televizijski ali radijski sprejemnik. Ob upoštevanju zaščitnih ukrepov lahko občutno zmanjšamo tveganje za vlom.

Že v preteklosti so novomeški policisti občane pozivali, da jih obveščajo o pojavu sumljivih vozil ali oseb, ki bi si lahko ogledovali stanovanjske hiše in se pripravljali na izvršitev kaznivih dejanj. Za obveščanje se vsem
občanom zahvaljujejo, saj so na ta način že uspešno preiskali marsikatero kaznivo dejanje. Predvsem v skupnostih, kjer se sosedje med seboj poznajo in imajo dobre odnose, so ljudje veliko bolj pozorni na dogajanje in hitreje prepoznajo sumljive okoliščine. Pozorni so na primer na neznano osebo, ki hodi okoli sosedove hiše ali na lajež psa, ki na ta način opozarja na prisotnost neznancev, še sporočajo s PU Nm.