Vode ponekod visoke

Vode ponekod visoke

-
1 142

Čeprav na jugovzhodu Slovenije večji del dneva nismo bili deležni dežnih kapelj se bo to vendarle zgodilo v preostanku dneva. Medtem pa je na Zahodu Slovenije padlo več dežja. Tudi v osrednjem delu dežuje vse od jutra.

Predvidena količina padavin od četrtka zjutraj do konca epizode bo: v hribovitem in goratem svetu južne, zahodne in severne Slovenije še od 80 do okoli 200 litrov na kv. meter, drugod večinoma od 40 do 80 litrov na kv. meter. Meja sneženja bo danes nad 2000 m, jutri pa med 1500 in 1800 m nad morjem. Padavine bodo v petek čez dan oslabele in povsod ponehale šele zvečer.

Ponoči in zjutraj so močno narasle reke v zgornjem Posočju in v porečju Save Bohinjke in bodo čez dan še naraščale. Pričakovana so razlivanja rek in manjših vodotokov na območjih vsakoletnih poplav, zlasti v porečju Save Bohinjke pa lahko reke poplavijo tudi na nekoliko širšem območju. Poplavi lahko tudi Bohinjsko jezero.

Danes popoldan in v noči na petek bodo močneje narasle reke v porečjih Savinje, Dravinje in Kolpe ter Sava v srednjem toku. Možna so razlivanja predvidoma na območjih vsakoletnih poplav.

Ob močnejših nalivih so možna tudi razlivanja manjših rek in hudourniških vodotokov drugod po državi, zlasti v hribovitih delih severne, severovzhodne in osrednje Slovenije. Verjetni so tudi večkratni porasti vodotokov.

Danes bo ob večerni plimi, med 21. in 23. uro, gladina morja ob slovenski obali povišana. Pri tem lahko morje poplavi nižje dele obale. (arso)

Vode ponekod že visoke