Vojaške vaje nad Slovenijo so glasne in nadležne

Vojaške vaje nad Slovenijo so glasne in nadležne

-
0 1331

V zadnjih tednih je nebo nad Slovenijo precej glasno. Vse od sredine maja pa do zdaj se na nebu nad JV Slovenijo dogajajo takšne in drugačne vojaške vaje oz. akcije, operacije. Vse od slovesnosti oz. praznika Slovenske vojske, do raznih mednarodnih vaj. In očitno, glede na sporočila bralcev in opazovanje, to ljudi moti. Večina jih ne ve, kaj se dogaja. Veliko je zaposlenih v podjetjih, kjer delajo večizmensko delo. In ko prideš iz nočne domov, dopoldne počivaš……in ti prihrumi…., še kaj napišem?

Ne vem, če je kaj povezano z omenjenimi vajami, ampak okoli 1.30 ure ni bilo TV signala na t.i. digi TV oz DVB – T (digitalni zemeljski signal), torej nekdanjih antenskih!

Frčoplani, takšni in drugačni preletavajo JV del Slovenije, še posebej, če vemo, da je vojaško letališče v Cerklajh. Glasni, nekateri z zelo nizkimi preleti, motijo prebivalstvo ves dan in do poznih večernih ur oz. do 23. ure. In če morda niste vedeli, se je v nedeljo začela mednarodna vojaška akcija Jadranski udar, v ponedeljek pa še t.i. akcija Zvezdni vitez.

V nedeljo se je slovesnost začela na letališču v Cerkljah ob Krki. Gre za sedemdnevno vojaško vajo, na kateri Slovenska vojska že osmo leto zapovrstjo v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvaja usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev.  Na vaji sodeluje okoli 700 udeležencev, od tega približno 350 pripadnikov iz 25 zavezniških in partnerskih držav, in sicer Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Danske, Estonije, Francije, Hrvaške, Irske, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Severne Makedonije, Slovaške, Španije, Turčije, Velike Br

Vaja Zvezdni vitez pase je v ponedeljek začela na območju Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna, Divače in Ankarana. Na vaji, ki se bo končala v četrtek, 6. junija, sodeluje 450 pripadnikov rodu zračne obrambe vojsk Slovenije, Črne gore in Združenih držav Amerike. Po scenariju vaje bodo udeleženci zagotavljali varovanje zračnega prostora med premikom zavezniških sil preko Slovenije, vaja pa bo tudi priložnost za preverjanje povezljivosti sistemov zračne obrambe kratkega in dolgega dosega.