Volčja zima, ste jo doživeli?

Volčja zima, ste jo doživeli?

-
0 438

Začela se je meteorološka zima. In v zadnjih letih veliko govorimo, da zime niso več tako hude kot so bile nekoč. A vseeno tudi v preteklosti so bile mile zime z malo snega. A že naslednja zima je bila z veliko snega in peklenskim mrazom, ki je res da v zadnjih letih bolj redkost. Pripravili smo pregled hudih zim na katere smo že malce pozabili. Voljčje zime so najbolj mrzle in zasnežene zime pri nas, takrat so se namreč zveri povsem približale vasem.

Hladnih-volčjih zim v zadnjih 200 letih ne manjka. Leta 1830, takrat so še neuradno izmerili v Ljubljani najnižjo temperaturo, in sicer kar -29 °C. Bil je tak mraz, da je zamrznila tudi Ljubljanica. Ostra zima je bila tudi blizu preloma stoletja (1894-1895). V prestolnici so takrat izmerili rekordno višino snega, kar 149 cm. Pod težo snega so se sesedale strehe. Nastajali so tudi 3-metrski zameti. Zima 1928-1929 je poskrbela, da je Jadransko morje oz. Tržaški zaliv zamrznil v večjem obsegu. Zaprte so bile šole, na podeželju je zmrzovala živina, v kleteh vino. Temperatura v Ljubljani je bila več kot 20 st pod ničlo. Nekateri se še spomnite izjemno zasnežene zime 1951-1952, ko so v Ljubljani izmerili 146 cm snega, v Bohinju več kakor 2,5 m. Zaradi snežne ujme so mobilizirali moške, ki so pomagali ujetim v snegu. Plazovi so na Gorenjskem in Primorskem pokopali več vasi. Izjemno dolga in ostra je bila zima 1962-1963, sneg je ležal kar 115 dni (3 mesece in pol). V Murski Soboti se je temperatura spustila do -31 st. Zadnja prava in dolga zima je bila leta 1986-1987. V Murski Soboti je bilo npr. -29 st.c., v Ljubljani pa so izmerili 89 cm snega.

Nepredstavljiv mraz. Temperature v teh dneh se nam sploh ne zdijo tako nizke. V petek zjutraj bo večinoma do minus 4. Topleje bo v prevetrenih in višjih legah. Na Gorenjskem do -6, na Obali do 3 stopinj. Skozi oblačno kopreno bo posvetilo tudi nekaj sonca. Čez dan bomo pod vplivom severnih vetrov in visoke oblačnosti, ki bo bolj drugič spet manj gosta. Več oblakov bo na vzhodu, več sonca bo na zahodu Slovenije. Po nižinah bo veter šibak, na Primorskem bo zapihala šibka burja.

Nad nami je temperaturni obrat. Nahladneje bo na dnu kotlin in dolin. Temperature bodo od 5 do 9, Na Primorskem do 11 st.

Konec tedna pa bo spet več vlage. V soboto bo nastala nizka oblačnost iz katere lahko predvsem na zahodu države rahlo naletava sneg. Drugje bo suho in oblačno. Zjutraj bo -2 z nekaj megle po kotlinah, čez dan do 3 stopinje. Bolj obetavna je nedelja. Oblačnost ne bo več tako strnjena in gosta, zato bo čez dan tudi bolj toplo okrog +5, Na vzhodu države še kakšno stopinjo več . V začetku tedna nas bo oplazil polaren zrak, zato se bo obdobje z negativnimi temperaturami podaljšalo.