Vreme bo tudi za sušenje

Vreme bo tudi za sušenje

-
0 228

Lani zaradi suše marsikje po Sloveniji ni bilo druge in tretje košnje. Letos pa je trava že dovolj visoka, ampak težavo predstavlja sušenje. Vendar v naslednjih dneh bo tudi to izvedljivo, saj se je začel prvi letošnji vročinski val. Na slednjega smo morali v primerjavi s preteklimi leti res dolgo čakati. Lani je prvi vročinski val v večjem delu države nastopil 22. junija, predlani le dan kasneje, leta 2015 pa smo kriteriju vročinskega vala v prestolnici zadostili že v začetku junija.

Vroče bo jutri v večjem delu srednje Evrope in Sredozemlja, kjer bodo temperature lokalno presegle 35 st. C, polovico manj pa bodo izmerili na Britanskem otočju, ki ga bo ohladil ciklon s padavinami in nevihtami. Fronta bo prinesla manjšo osvežitev tudi Skandinaviji, a ne za dolgo, saj bo že v prihodnjem tednu vročina tu spet bolj pritisnila.

Pred nami je sončno jutro. Kakšen oblak več bo le na severu države. T.i. tropsko noč, ko se niti najnižja temperatura ne spusti pod 20 st. C, boste imeli ob morju. Drugod bo zjutraj večinoma med 17 in 19 st. C. Nekaj več hladu boste deležni na Gorenjskem, Notranjskem in Kočevskem, kjer bo okoli 15 st. C. ++

Dan bo minil v znamenju sončne pripeke. Nekaj več oblačnosti občasno pričakujemo le v hribovitem svetu zahodne in severne Slovenije, kjer pozno popoldne in zvečer ni povsem izključena kakšna osamljena vročinska nevihta.

Težišče vročine bo tudi jutri na Goriškem in v Vipavski dolini. ++ Termometri bodo tu kazali vse do 35 st. C. 2 ali 3 st. C manj bodo v vzhodni in osrednji Sloveniji ter ob morju. Bolj znosno bo na Gorenjskem, kjer bo okoli 29 st. C.

V gorah bo jutri nekaj oblakov in nekaj sonca. Možnost za nastanek popoldanskih neviht bo razmeroma majhna. Izrazitejšega vetra ne bo, bo pa toplo. Na 1500 m bo okoli 21, na 2500 m pa 14 st. C.

V ponedeljek, torek in sredo bo sončno in vroče. Le izjemoma bo lahko v hribovitem svetu nastala kakšna vročinska neviht Dnevne temperature bodo nad 30 stopinj, na Goriškem že blizu 40 stopinj Celzija.