Vremenska pestrost: veliko dežja in snega

Vremenska pestrost: veliko dežja in snega

-
0 712

Dan se je že začel z vremensko pestrostjo. V višjih krajih že sneži. Sicer pa je bilo marsikje jutro globoko v minusu, ali pa v plusu. Tipična zimska prevetritev. Številni vremenoslovci napovedujejo obilne padavine vse od Švice, Slovenije, Hrvaške pa do Bosne in Hercegovine oz. ob Dinarski pregradi. Napovedujejo, da lahko zapade od 20 cm do pol metra snega. V noči na soboto in v soboto dopoldne se lahko Kolpa s pritoki in manjše kraške reke Dolenjskega krasa razlijejo izven svoje struge.

Padavine se bodo do večera razširile na vso Slovenijo. Ponekod v neprevetrenih nižinah severne Slovenije bo možna poledica. Meja sneženja bo večinoma med 1000 in 1200 m nadmorske višine, zvečer se bo pričela spuščati. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo v severozahodnih krajih od 1 do 4, drugod od 5 do 10, ob morju do 12 °C.

Zvečer in ponoči se bo meja sneženja od severa spustila do nižin. Na Primorskem bo zapihala šibka do zmerna burja, drugod pa severni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 0, na Goriškem in ob morju okoli 4 °C.

Jutri bo oblačno, padavine bodo dopoldne povsod ponehale. V severni in severovzhodni Sloveniji bo pihal severni veter, burja na Primorskem pa bo popoldne ponehala. Najvišje dnevne temperature bodo od -2 do 2, na Primorskem do 7 °C.

OBETI
V nedeljo bo sončno, zjutraj bo mrzlo, popoldne pa se bo na zahodu znova pooblačilo. V noči na ponedeljek bo ob morju in na vzhodu deževalo, drugod snežilo. Ponoči bo sneg po nižinah prešel v dež, meja sneženja se bo dvignila do okoli 1800 m. Pihal bo okrepljen veter južnih smeri. (ARSO)

Vremenska pestrost: veliko dežja in snega
(foto: http://www.severe-weather.eu)