Z opankami v mraz do ‘žlahte’

Z opankami v mraz do ‘žlahte’

-
4 176

Težko razumem, vse kar se dogaja, brez nestrpnosti.  Vendar, številni begunci, ki v teh dneh potujejo prek Slovenije niti ne vedo kam so namenjeni. Če bi, potem bi vedeli, kam oz. bi poznali vse: od ureditve države, običajev, vremena in seveda spoštovanja do zgodovine. Večina migrantov, ki v teh mesecih množično potujejo prek Slovenije, poudarja, da so namenjeni v mirne kraje in v kraje, kjer si lahko obetajo boljše življenje.

Pa vendar se v tem primeru težko izognem krvave vojne vihre na Balkanu. Tudi takrat je bila množica ljudi na begu za preživetje. Zapustila je svoje domove, cele oz. porušene in reševala svoje življenje in življenje svojcev. Veliko se jih je ustavilo prav v Sloveniji, ki takrat ni bila več v vojni, je bila pa prvi varen pristan in niso nadaljevali pot še več tisoč kilometrov naprej.

Govorim o ljudjeh, ki so si želeli le varnosti pred oborženimi čeljustmi. Tokrat pa smo priča begunskemu valu, ki  je prepreden z najbolj grenkimi izkušnjami, ko so bili številni priča pokolu svojcev in neprestanim orožarskim podvigom, do tistih, ki so to priložnost izkoristili za svoj manj nadziran prehod meje v obljubljene dežele. Govorim o ekonomskih migrantih.

In če potegnemo črto, med begunci, ki si želijo le varno preživetje in ekonomskimi migranti, ki si želijo v ‘obljubljene’ dežele, je velika razlika. Številnim, ki jim je vojna vihra uničila vsakdan, jim želimo mir in spokojno življenje. Za preživetje in življenje oz. beg pred nasiljem, bi se lahko številni ustalili že v državah, ki so jim bliže oz. njihovi kulturi, kjer je mir. Pač pa je zgodba številnih povsem  drugačna.

Čemu ‘beg’ v večtisoč kilometrov oddaljene dežele, ki jih številni, ki smo jih videli na njihovi poti, splolh ne poznajo? Na pot se odpravljajo v opankah?! Kmalu bo zima.