Začeli policisti, sledita še stavki v torek in sredo

Začeli policisti, sledita še stavki v torek in sredo

-
0 107

Začel se je teden stavk. Prvi so s stavko začeli policisti. V torek bo dveurna opozorilna stavka zaposlenih v zdravstvenih domovih, domovih starejših, centrih za socialno delo in posebnih socialnovarstvenih zavodih. V sredo bodo stavkali še v vzgoji in izobraževanju.

Okoli 9.000 policistov in uslužbencev notranjega ministrstva je ob 7. uri začelo prvo od treh stavk, ki so jih sindikati napovedali v pravkar začetem tednu. Policisti bodo stavkali do preklica, svoj protest pa so dopoldne izrazili pred stavbo vlade.

Stavko sta napovedala oba sindikata policije, ki sta že lani maja oblikovala stavkovne odbore. Policisti stavkajo, ker so prepričani, da je vlada z ukrepi poklic policista znova razvrednotila, saj menijo, da so bila, potem ko so bila sredi lanskega leta v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest pri preostalih pooblaščenih uradnih osebah, razmerja, dogovorjena s stavkovnim sporazumom prejšnje stavke, porušena. Poklic policista so tako znova razvrednotili, zato mu policisti želijo vrniti status, ki si ga zasluži glede na naloge, pooblastila, odgovornost in nevarnost, s katero se vsakodnevno soočajo, sta sporočila sindikata.

Poklic policista je razvrednoten
Sindikati so tako zahtevi za vnovično vzpostavitev razlik med uniformiranimi poklici dodali tudi več drugih zahtev, med njimi je tudi izplačilo posebne nagrade za vsako leto opravljenega dela in izplačilo nadomestila za dolžnost ukrepanja ob vsakem času v vrednosti 120 evrov bruto na mesec. Zaradi prepovedi članstva v političnih strankah želijo še 60 evrov mesečnega dodatka, med stavkovnimi zahtevami pa je tudi določitev pravice do izplačila jubilejne nagrade za 40 let delovne dobe, poroča Radio Slovenija.