Težave zaradi vremena

Težave zaradi vremena

-
0 2419

Slovenijo je prešla hladna fronta in spet poskrbela za nekaj nevšečnosti. Močan veter je povzročil nekaj težav na območju Metlike, poročajo o vetrolomu. Ob 19.12 uri je v naselju Prilozje veter podrl 13 smrek. Ena smreka je padla na gospodarski objekt in poškodovala streho. Gasilci PGD Podzemelj so drevo odstranili z objekta, prekrili poškodovano streho s PVC folijo in vsa drevesa razžagali in odstranili.

Nalivi pa so zalili nekaj kletnih prostorov na območju Grosuplja, kasneje pa so nevihte dosegle še Koroško od koder poročajo o zemeljskih plazovih. O vterolomu in udaru strel poročajo iz Mozirja.

Prve močnejše nevihtne celice so sicer nastale med Ljubljano in Novim mestom oz. od Kočevske proti Zasavju.

Vremenoslovci opozarjajo na nastanek neviht. Lokalno so možni močnejši nalivi, piš vetra in udari strel. Hitro lahko narastejo hudourniški vodotoki. Bodite pozorni na bližajoče se nevihtne oblake. Med nevihto se ne zadržujte na izpostavljenih mestih, počakajte na varnem mestu.

Okoli poldneva oziroma zgodaj popoldne se bodo na SZ začele pojavljati nevihte, ki se bodo postopoma razširile nad vso Slovenijo. Nastajali bodo močnejši nalivi, za kratek čas bo močno zapihalo, lahko se pojavi tudi toča.

Do prihoda fronte se bo v večjem delu Slovenije še uspelo ogreti nad 30 stopinj, bo pa nekoliko manj vroče kot danes. V Beli krajini bo okoli 34 stopinj, stopinjo manj bo v Ljubljani. Na Primorskem bo okoli 32, medtem ko bo do 31 na Štajerskem in v Pomurju. Najbolj znosna temperatura bo na Gorenjskem, kjer se bo ogrelo do 28 stopinj.

Če se jutri odpravljate v gore, bodite v dolini še pred poldnevom, saj se bodo na severu že sredi dneva začele pojavljati nevihte. Vmes bodo lahko tudi močnejše, zato zelo previdno. Pihal bo JZ veter, v nižjih plasteh pa bo popoldne zapihal vzhodni veter.

V soboto zjutraj in dopoldne bo še občasno deževalo, popoldne bodo padavine ponehale, zjasnilo se bo. Dnevne temperature bodo okoli 26 stopinj. Nedelja bo povsem sončna in suha, zjutraj bo okoli 15 stopinj, popoldne se bo ogrelo do 29 stopinj. Veliko sonca in še višje temperature bodo v ponedeljek, popoldanskih neviht ne pričakujemo. Se bo pa verjetnost za plohe in nevihte povečala že v torek.