Začetek tedna z belino in močnim vetrom

Začetek tedna z belino in močnim vetrom

-
0 670

Hladna fronta bo ponoči dosegla Slovenije, ob tem pa bo v severnem Jadranu nastal ciklon in prinesel močan veter ter obilne padavine večjemu delu Apeninskega in Balkanskega polotoka. Sunki burje pod Velebitom bodo v sunkih dosegali hitrost okoli 200 km/h.

Ponoči se bodo padavine okrepile zajele vso Slovenijo. Sredi noči se bo začelo hladiti, hladen zrak pa bo v nekaj urah preplavil vso državo. Zapihal bo okrepljen severni veter, na Primorskem močna burja. Meja sneženja se bo spustila na okoli 500 m nadmorske višine, snežinke so možne tudi po nekaterih nižinah.
Temu primerne bodo temperature, ki bodo večinoma med 0 in 5 st. C, ob morju bo 8 st. C.

Dan bo oblačen s padavinami, ki pa bodo počasi slabele in se umikale proti jugu. Na Notranjskem in Kočevskem bo večinoma snežilo do nižin, drugod pa deževalo, ali pa se bosta izmenjevala dež in sneg.  Na Notranjskem in Ribniško-Kočevskem lahko zapade od 10 do 20 cm snega, drugod po nižinah pa največ nekaj centimetrov. Nevarnost snežnih plazov v gorah se bo povečala.

Burja na Primorskem se bo čez dan še okrepila in bo v sunkih dosegala hitrosti do okoli 150 km/h, močan bo tudi severni veter pod Karavankami in Kamniškimi Alpami. Veter bo skupaj s snegom največje težave povzročal na prehodu med Notranjsko in Primorsko.

Čez dan bo hladno. V višjeležečih alpskih dolinah bo malo pod ničlo, drugod večinoma nekaj stopinj nad ničlo, ob morju 9 st. C.

Do torka dopoldne bodo padavine povsod ponehale, najkasneje na Dolenjskem, v Beli krajini in na Kočveskem. Oblačnost se bo začela trgati. Še bo vetrovno. Od srede naprej nas čaka večinoma oblačno, a suho vreme s temperaturami pod 10 st. C. Veter se bo postopno polegel.