Zadnji mesec hrvaški policisti večkrat na Trdinovem vrhu

Zadnji mesec hrvaški policisti večkrat na Trdinovem vrhu

-
0 574

Medtem ko so slovenski mediji polni informacij o pričakovanju odločitve arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško, pa se pri naših južnih sosedih o tem vprašanju oz. odločitvi skoraj da ne ukvarjajo. Tako v največjih hrvaških medijih ni zaslediti informacij. Je pa zagotovo res, da so vse od začetka junija večkrat opazili hrvaške policiste, ki so prisotni na t.i. še neznanem kosu zemlje, torej tudi na Dolenjskem.

Tako so bili večkrat opaženi na svojih ogledih, torej vse do križišča pod vojašnico na Trdinovem vrhu, česar prej niso počeli. Pred tedni smo za informacije poprosili novomeško Policijsko upravo. Robert Perc, vodja OKC PU Nm je takrat za DolenjskaNews povedal, da so res opazili več ‘obiskov’ hrvaške policije, vendar da ni šlo za noben incident in da je meja še neznana. Torej ta četrtek bo to znano.

Slovenija pa je pred dnevom D pomirjala tudi lokalne skupnosti, ki bi po četrtku utegnile pristati na Hrvaškem. “Nudili vam bomo vse informacije in pomoč, noben slovenski državljan ne bo prepuščen sam sebi,” obljublja vlada, zato je danes dopoldne povabila k sebi župane spornih območij Pirana, Hotize, Razkrižja in Metlike.

V primeru, da se meja določi v škodo slovenskim državljanom, jim bo država maksimalno stala ob strani, da bodo imeli čim več pravic, četudi bodo morali živeti na oni strani meje, so dejali župani.

Župan Metlike Darko Zevnik je pojasnil, da so jim v četrtek obljubili tudi pomoč na terenu. “Takoj ko bo znano, se bodo oglasili pri nas in razložili ljudem razsodbo,” je dejal. V občini Metlika živi po njegovih besedah v dveh spornih zaselkih ob meji okoli 40 ljudi.