Zakaj je Luna polna oz. prazna?

Zakaj je Luna polna oz. prazna?

-
1 290

Kjer bo danes ponoči še vsaj nekaj jasnine (ustrezno popravimo jutri, ko bomo točno vedeli kako bo z oblačnostjo), bo noč zelo svetla, saj nas le še dobra ura loči do polne Lune. In zakaj je Luna sploh polna oz. prazna?

Luna kroži okoli Zemlje. Zemlja pa poleg tega še kroži okoli svoje osi, medtem ko Luna ne in zato z Zemlje »gledamo« zmeraj isto polovico Lune. V 29 dneh in pol Luna naredi en obhod okoli Zemlje in to imenujemo Lunin mesec, vmes pa gre Luna skozi različne faze oz. Lunine mene.

Začnimo pri prazni Luni oz. Mlaju. Ko je Luna v položaju med Soncem in Zemljo, je osvetljena polovica Lune, ki je obrnjena stran od nas. Z Zemlje ne vidimo ničesar, saj gledamo polovico Lune, ki je v temi. Sledi faza, ko se Luna veča in približno po tednu dni je osvetljena polovica Luna, temu pravimo prvi krajec.

Luna se še naprej veča oz. mi vidimo vedno večji del osvetljene Lune in čez približno teden dni so Sonce, Zemlja in Luna v položaju, da je Zemlja med Soncem in Luno. Takrat z Zemlje vidimo svetlo polovico Lune in temu pravimo Ščip oz. polna Luna.

Od tega trenutka naprej se Luna začne zmanjševati, po tednu dni nastopi zadnji krajec, še teden dni za tem pa je ponovno prazna Luna ali Mlaj.

S pomočjo časa nastopa posamezne Lunine mene je angleški kemik, fizik in astronom John William Herschel napovedoval vreme v tednu po Lunini meni. Ker danes polna Luna nastopi ob 20. uri in 40 minut, naj bi bilo vreme v naslednjem tednu spremenljivo vreme s pogostim dežjem. Jutri bo sicer deževalo, nato pa nas čaka nekaj suhih in hladnih dni, torej se vreme ne bo ravnalo po ključu. V tednu od 12. do 19. oktobra bi naj bilo po ključu deževno, bomo videli, če bo res.