Zalog: več trdih delcev, previdno z zelenjavo

Zalog: več trdih delcev, previdno z zelenjavo

-
5 1149

Požar v Zalogu so gasilci v glavnini obvladali, na požarišču pa še tli. Pristojni opozarjajo na nevarnost izpostavljanja dimu in drugim plinom, prav tako svetujejo pozornost pri uživanju pridelkov z vrtov in njiv. Arso pa je na svoji mobilni enoti v zraku izmeril nekoliko povišane izmerjene vrednosti delcev PM10.

Bonia Miljavac z novomeške enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje je opozorila, da ljudje njihovih napotkov glede izpostavljanju dimu niso povsem upoštevali, sicer pa izogibanje dimu na prostem priporočajo tudi danes.

Ljudje naj bodo pozorni tudi pri uživanju pridelkov z vrtov in njiv. Če so na njih vidni sledovi saj, pa njihovo uživanje odsvetujejo, je še povedala Miljavčeva.

Glede kmetijskih površin je povedala, da bo za te poskrbela uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Svetovala je tudi, da naj vsi, ki zbirajo kapnico, prvi del padavinske vode, ki bo s streh sprala morebitne saje in druge delce, preusmerijo drugam. Sicer pa drugi vodovodni viri niso bili ogroženi.