Zima bo, ampak kakšna?

Zima bo, ampak kakšna?

-
2 1012

Še teden dni nas loči do začetka meteorološke zime. Lanska je bila hladna, a v večjem delu
Slovenije s snegom skromna. Kaj nas čaka letos?

Zelo pomembno je tudi, kaj se dogaja na drugem koncu sveta, v ekvatorialnem delu Tihega oceana. Razmere v tem delu mogočnega oceana imajo vpliv na vreme marsikje po svetu, tudi v Evropi. Naslednji meseci bodo tukaj v znamenju La Nine, to pomeni, da bo temperatura morja hladnejša od povprečja, vzhodni vetrovi pri tleh bodo močnejši kot običajno. In če se La Nina pojavi skupaj z nizko sončevo aktivnostjo, kar se bo letos zgodilo, imamo v Evropi večjo verjetnost za hladnejšo zimo z več snega.

Sonce ima namreč zelo značilen cikel, ki traja približno 11 let in ga spremljajo že več kot 250 let. Aktivnost se meri glede na število sončnih peg oz. izbruhov na Soncu, vidimo da je v zadnjem času teh zelo malo.
In če prej omenjena dejavnika nakazujeta, da naj bi bila zima hladnejša, pa se sezonske napovedi s tem ne strinjajo preveč. Evropski meteorološki center napoveduje, da bodo zimski meseci v naših krajih nekoliko toplejši od povprečja, približno za eno stopinjo. Glede količine padavin predvidevajo, da bodo povprečne. To bi skupaj z nekoliko višjimi temperaturami lahko pomenilo, da bo več snega zlasti v višjih legah.
Seveda pa so znotraj teh treh mesecev možna velika nihanja. Lahko imamo nekaj tednov zelo hladnega zimskega vremena, nato zelo toplo obdobje, skupaj pa zelo povprečne razmere.

Sicer bo noč v Sloveniji dokaj jasna, oblačno bo le na Primorskem. Veter se bo polegel in imeli bomo temperaturni obrat, ponekod po nižinah pa bo zjutraj nekaj megle. Najhladneje bo v severni Sloveniji, kjer bo od -2 do 0 stopinj. Dve stopinji bo na JV Slovenije, v osrednjem delu bo 4, na Primorskem od 7 do 9 stopinj Celzija.

Čez dan bo na Primorskem oblačno in suho, drugod pa bo prevladovalo sončno vreme. Najbolj jasno bo na vzhodu. Sredi dneva bo zapiha JZ veter.  Še bo toplo. Na JV se bo ogrelo vse do 17 stopinj. Stopinjo manj bo na Štajerskem, drugje od 14 do 15, nekoliko manj, 10 stopinj, bo na Gorenjskem.

Sobota bo povsem oblačna. Na zahodu bo deževalo že zjutraj, popoldne se bodo padavine okrepile in se zvečer razširile nad vso Slovenijo, še bo toplo.  V noči na nedeljo nas bo od severa preplavil občutno hladnejši zrak. Meja sneženja se bo hitro spuščala in zjutraj bo lahko za kratek čas snežilo tudi po nižinah. Zjutraj bodo padavine slabele in do poldneva ponehale. Začetek tedna bo suh, jasen in hladen, potem pa kaže, da lahko spet pade kaj z neba. Poleg kapelj tudi kaj ledenega, belega.  🙂