Zima se še ne poslavlja

Zima se še ne poslavlja

-
0 1137

Območje visokega zračnega tlaka bo jutri nekoliko oslabelo. Odcepljeni manjši ciklon, z obsežnega območja nizkega zračnega tlaka nad Grenlandnijo, bo dosegel Francijo in v soboto potoval proti vzhodu ter v nedeljo vplival tudi na vreme pri nas. V Franciji bo dež, v Nemčiji in na Poljskem pa bo dovolj hladno, da bo dež prešel v sneg.

Ponoči se bo v večjem delu Slovenije pooblačilo. Več jasnine bo ostalo na Primorskem in Notranjskem. Na severu lahko sprva še pade kakšna kaplja dežja ali snežinka, a lopate bodo počivale. Oblaki bodo poskrbeli, da nas zjutraj ne bo preveč zeblo. Kljub temu se bodo temperature v večjem delu države spustile stopinjo ali dve pod ledišče. Hladneje bo v alpskih dolinah, -5 st. C, topleje pa ob morju, 2 nad ničlo.

Čez dan bo nad nami oblačna sivina, le na Primorskem in Notranjskem bo dopoldne še nebesna modrina. Večji del dneva bo še suho, proti večeru bodo na jugu države začele nastajati manjše padavine. Po nižinah bo večinoma deževalo.  Živo srebro bo tudi jutri najvišje priplezalo na Primorskem.  Do 10 st. C. Drugod po državi bodo temperature precej enotne, okoli 4 oz. 5 st. C.

Jutri bo v gorah malo jasnine in veliko oblakov. V sredogorju bo dopoldne lahko tudi megleno, popoldne pa bodo oblaki večinoma nad našimi najvišjimi vrhovi. Proti večeru bo na območju Snežnika začelo rahlo snežiti. Dopoldne bo pihal JV veter, ki se bo popoldne obrnil na JZ smer in se nekoliko okrepil.

Tudi v prihodnjih dneh bodo pobudo na nebu imeli oblaki. Padavine se bodo v noči na nedeljo nekoliko okrepile in razširile nad vso državo. Po nižinah bo sprva deževalo, proti jutru pa bo dež prehajal v sneg. Po nižinah lahko zaapde okoli 5 cm snega, nekje nad 500-600 metrov pa od 10 do 20 cm. V nedeljo bodo padavine oslabele in marsikje ponehale. Izza oblakov lahko pokuka tudi kak sončni žarek. Prihodnji teden bo v znamenju hladnega vzhodnika. V notranjosti države bo oblačno z občasnim rahlim sneženjem, na Primorskem pa bo ob burji lahko tudi nekaj sonca.