Zimski solsticij, žal brez snega

Zimski solsticij, žal brez snega

-
0 244

Skoraj tri tedne po meteorološki zimi se v četrtek  začenja še astronomska oz. koledarska zima. Svetli del dneva bo tako v četrtek najkrajši, dolg le 8 ur in pol. Pred nami je še zimski solsticij, kar pomeni, da Sonce začne navidezno mirovati in se neha pomikati proti jugu. Po tem, pa bodo svetli deli dneva spet daljši.

Obalo Severnega morja je danes dosegla oblačnost tople fronte, ki se bliža Alpam, zaradi severozahodne smeri višinskih vetrov in lege v zavetrju Alp pa omembe vrednega vpliva na vreme pri nas ne bo imela. Njen padavinski pas bo jutri zvečer le oplazil naše kraje. Več padavin bo padlo na območju severno od Alp.

Na Primorskem in v višjih legah bo noč jasna, kotline in doline pa bo večinoma prekrivala megla ali nizka oblačnost. Slednja se bo iznad Panonske nižine pomikala nad vzhodno Slovenijo. Zaradi oblakov in megle nas zjutraj ne bo zeblo. Izjema bodo alpske doline in notranjska mrazišča, kjer se bo ohladilo do -11 st. C. Drugod bo od -5 in -2 st. C, pod ničlo bo tudi ob morju.

Čez dan se bo nizka oblačnost postopno razkrojila, predvidoma najkasneje v Ljubljanski kotlini. Bo pa vse več oblakov v višjih plasteh ozračja, zato sonca na vzhodu države tudi jutri ne bo prav veliko. Predvsem v Pomurju lahko proti večeru in zvečer spet pade kakšna kaplja dežja, višje pripleše tudi snežinka, a bodo količine zares majhne. Prijaznejše vreme z več sonca pa bo še naprej vztrajalo na zahodu Slovenije. Popoldne bo nekoliko topleje.

Do ledišča bo živo srebro prilezlo tudi v alpskih dolinah. Okoli ničle bo tudi v krajih z dolgotrajnejšo meglo. Na vzhodu bomo namerili od 2 do 5 st. C, topleje pa bo na Primorskem, 8 st. C.

Gore se bodo zjutraj kopale v soncu, tekom dneva pa bo na nebu postopno vse več oblakov. Bolj strnjeno oblačnost pričakujemo na Pohorju, kjer bo proti večeru možen tudi rahel sneg. Veter se bo obračal na severozahodno smer, z njim pa bo začel dotekati občutno toplejši zrak.

Petek se bo na Primorskem in v višjih legah začel s soncem, čez dan bo postopno več oblačnosti. Nižine bodo večinoma pod meglenim pokrovom, ki se ponekod žal ne bo dvignil. V noči na soboto bo ob prehodu oslabljene fronte na SV prehodno rahlo deževalo ali snežilo, že v soboto čez dan pa se bo zjasnilo. V nedeljo bo sončno in toplo, po nekaterih nižinah bo dopoldne megleno. Sprememba vremena nas čaka na praznični ponedeljek, ko bo zapihal jugozahodnik in na zahod države prinesel manjše padavine. (Rok Nosan)