Zmaga SDS – sledijo LMŠ, SD, SMC, LEVICA, NSi, SAB, DeSUS, SNS

Zmaga SDS – sledijo LMŠ, SD, SMC, LEVICA, NSi, SAB, DeSUS, SNS

-
12 438

Na predčasnih volitvah smo volilni upravičenci volili poslance v Državni zbor.  Zmagovalka volitev je stranka SDS, ki je prepričljivo slavila. Druga je Lista Marjana Šarca, tretji so Socialni demokrati. V parlament se je po sedmih letih spet vrnila Slovenska nacionalna stranka. Tudi po vzporednih volitvah Inštituta Mediana je zmagala SDS. Volilna udeležba je bila nekaj manj kot 52 %.

Izidi glasovanja DVK po preštetih 99,89 % glasovnic:

SDS   25 poslancev 24,96 %

LMŠ  13                 12,66 %

SD   10                    9,92 %

SMC  10                    9,75 %

LEVICA 9                 9,29 %

NSi 7                       7,13 %

STRANKA AB 5       5,12 %

DESUS  5                4,91 %

SNS  4   poslanci     4,20 %

in 2 poslanca narodne skupnosti

Zmagovalka po vzporednih volitvah je stranka SDS, sledi LMŠ, tretji je SMC, četrta Levica, peti SD, šesti NSi, sedma Stranka Alenka Bratušek, osmi Desus in deveti SNS. To je devet strank, ki so se uvrstile v parlament.

Tako kot pred vsakimi volitvami, sta tudi na letošnjih obe največji televiziji v Sloveniji, POP TV in TVS, pripravili vzporedno merjenje glasov volivcev, ki jo je pripravil Inštitut Mediana. Za 90 poslanskih stolčkov so se potegovali kandidati 22 list.

Po podatkih vzporednih volitev, ki jih je za nas opravil Inštitut Mediana, je največ glasov dobila stranka SDS Janeza Janše. Obkrožilo jo je 24,4 odstotka volivk in volivcev. Sledi Lista Marjana Šarca z 12,6 odstotki. Na tretjem mestu je SMC Mira Cerarja, ki ima 9,8 odstotka glasov. Sledi Levica Luke Mesca z 9,5 odstotki ter SD Dejana Židana z 9,3 odstotki.

NSi Mateja Tonina je na šestem mestu s 6,6 odstotki glasov, sledi Stranka Alenke Bratušek s 5,5 odstotka glasov. Na osmem mestu je DeSUS Karla Erjavca s 5 odstotki glasov. Na devetem SNS Zmaga Jelinčiča s 4,3 odstotki glasov.

Ostale stranke niso dosegle 4-odstotnega praga za vstop v parlament.