Znani so najbogatejši Slovenci

Znani so najbogatejši Slovenci

-
0 316

Najbogatejša Slovenca 2016 sta Iza in Samo Login, glavna ustanovitelja in približno 60-odstotna lastnika podjetja Outfit7, ki ima sedež v Londonu in je davčni rezident Cipra.

Na prvem mestu sta Loginova že tretjič zapored. Vrednost njunega premoženja smo letos ocenili na 699 milijonov evrov. Ocena je nižja kot lani (855 milijonov evrov), vendar le zato, ker smo imeli letos prvič bolj celovito bilanco podjetja in smo ga lahko ovrednotili po svoji ustaljeni metodologiji. Dejansko podjetje še vedno izjemno raste, tako po dobičkih kot po prihodkih, in deli tudi bogate dividende. Med 100 najbogatejšimi Slovenci je poleg njiju še pet večjih solastnikov Outfita7 (4., 12., dvakrat 17. in 49. mesto). Podjetje deli zaposlenim tudi delniške opcije in ima že okoli 120 manjšinskih solastnikov.

Drugo mesto: Joc Pečečnik

Na drugem mestu je letos Joc Pečečnik (255 milijonov evrov), 90-odstotni lastnik skupine Interblock, proizvajalca naprav za igralnice. Joc Pečečnik je bil na vseh desetih Managerjevih lestvicah najmanj med 20 najbogatejšimi, največkrat pa celo med prvimi 10. Od leta 2007 je vrednost njegovega premoženja zrasla za 176 odstotkov.

Tretje mesto: Tatjana in Albin Doberšek
Tretja sta zakonca Tatjana in Albin Doberšek (222 milijonov evrov), ustanovitelja nemškega družinskega inženirskega podjetja Engineering Dobersek. Med prvimi petimi na lestvici sta že vse od leta 2011, ko smo ju odkrili.

Od lani je vrednost premoženja po naši oceni najbolj, skoraj trikratno, zrasla Ivu Boscarolu, skupaj s hčerko sta lastnika proizvajalca ultralahkih letal Pipistrel. Na podlagi velikega dolgoročnega posla, ki ga je konec oktobra sklenil s kitajskim partnerjem, smo potencialno tržno vrednost Pipistrela ocenili na 50 milijonov evrov, s čimer sta s hčerko na 19. mestu lestvice.

Skoraj podvojila se je po naši oceni vrednost premoženja Blaža Miklavčiča (13. mesto), lastnika gradbeno-inženirskega podjetja GH Holding, in sicer zaradi vnovične izjemne rasti prihodkov in dobička.

(FINANCE)