Zvečer in ponoči bo pestro

Zvečer in ponoči bo pestro

-
2 1479

V petek se bo vzorec vremena spremenil, razvoj neviht bo bolj intenziven, pomikanje hitrejše, zajamejo lahko večja območja kot v preteklih dnevih. Še najbolj pestro dogajanje pričakujemo zvečer in ponoči. ARSO je izdal opozorili.

Po več kot mesecu dni pa se bo vremenska situacija nad našimi kraji nekoliko spremenila. Iznad Sredozemlja se nam približuje manjši ciklon z vremensko fronto, ki bo Slovenijo dosegel danes zvečer. S približevanjem fronte bomo dobili še zadnji pogoj za nastanek zares močnih neurij, to je vetrovno striženje. O vetrovnem striženju govorimo, ko veter z višino močno spreminja svojo smer in hitrost. Ker je hitrost in smer vetra v spodnjem delu oblaka drugačna kot v zgornjem delu, se padavine ne pojavljajo v območju, v katerega vzgornik dovaja topel in vlažen zrak. Nevihta se tako ne zaduši in lahko traja tudi več ur, prepotuje precej večje razdalje, povzroča pa viharne vetrove, dež in debelo točo.

Večji del današnjega dneva bo še deloma sončno in poletno toplo s temperaturami do 30 stopinj Celzija, nato pa nas čaka burno vremensko dogajanje. V ozračju bo na voljo ogromno energije, ki se bo sprostila ob prehodu vremenske fronte v večernem času. Že sredi dneva se bodo na zahodu in jugu pojavile prve predfrontalne nevihte, ki jih lahko spremljajo močan veter, nalivi in toča. Nevihtno dogajanje se bo stopnjevalo vse do prihoda vremenske fronte, ki se trenutno nahaja še nad Apeninskim polotokom in bo v večernem času najprej dosegla južno Slovenijo ter ponoči prešla celotno državo. Najverjetneje se bodo nevihtne celice povezale v večji in močnejši nevihtni sistem, ki se bo nato pomikal prek države. Pričakujemo lahko večje število udarov strel, nalive, sunke vetra in točo, ki bo lahko lokalno tudi debelejša. Vremensko dogajanje se bo umirilo v drugi polovici noči na soboto. (Rok Nosan)

ARSO OPOZORILI:

Popoldne, zvečer in v noči na soboto pričakujemo v večjem delu države neurja z močnimi nalivi, sunki vetra, možen je tudi pojav toče.  Nekoliko manj izpostavljen bo severozahodni del države.

Danes popoldan, zvečer in v noči na soboto bodo ob močnejših nevihtah hitro narasli manjši vodotoki in hudourniki. Ponekod lahko pride do razlivanj. Pojav je možen v večjem delu države, zlasti pa v vzhodni in severovzhodni Sloveniji.