četrtek, 25 aprila, 2024
DomaGospodarstvo10. Krkin teden humanosti in prostovoljstva

10. Krkin teden humanosti in prostovoljstva

Jubilejni, 10. Krkin teden humanosti in prostovoljstva, so v ponedeljek, 7. maja, tradicionalno začeli s krvodajalsko akcijo, z zbiranjem potrebščin in s pomočjo na Karitasu in Rdečem križu v Novem mestu in Ljubljani. Pod skupnim vodilom letošnje dobrodelne akcije Rad sem Krkin prostovoljec, ki izraža humanost in solidarnost zaposlenih v Krki, bodo vse do sobote, 13. maja, na številnih dejavnostih po vsej Sloveniji kjer in kakor je mogoče ljudem priskočili na pomoč, ali pa jih bodo le vključili v svojo družbo in jim polepšali vsakdan v stiski. Ne bodo pozabili niti na zapuščene živali, so sporočili iz Krkine Službe za odnose z javnostmi.

V ponedeljek so kri, to dragoceno tekočino, ki rešuje življenja, krkaši darovali v Novem mestu in Ljutomeru, v prihodnjih dneh pa se jim bodo pridružili tudi krkaši-prostovoljci v Ljubljani. Alenka Lesinšek iz Upravljanja kakovosti je ob tej priložnosti povedala: »Krvodajalka sem že deset let, zato tudi v okviru Krkinega dobrodelnega tedna rada pomagam tako, da darujem kri. Za krvodajalstvo sem navdušila tudi svojo hči, ki se mi je letos prvič pridružila pri tem humanem dejanju.«

V ponedeljek so Krkini prostovoljci z varovanci Mladinskega doma Malči Beličeve preživeli čudovito popoldne na kopanju v Hotelu Šport Term Krka na Otočcu. V torek pa so prostovoljne dejavnosti potekale v več domovih starejših občanov po Sloveniji, tudi v Novem mestu. Okoli 30 Krkinih prostovoljcev je stanovalce DSO Novo mesto odpeljalo na sprehod, dan pa so prostovoljci in starostniki izkoristili še za gibalne vaje na prostem. V prijetnem vzdušju so v prvih dveh dneh različne dejavnosti potekale tudi v domovih starejših občanov v Ljubljani Šiška, Notranjih goricah, Škofji Loki, Fužinah, Kranju in v Trebnjem. Številne domove po Sloveniji pa bodo naši prostovoljci obiskali tudi v prihodnjih dneh.

Nadvse živahno je bilo v torek tudi v Osnovni šoli Dragotin Kette v Novem mestu, kjer so Krkini prostovoljci za učence organizirali Pikove športne igre. Otroci s posebnimi potrebami se srečanj s Krkinimi prostovoljci vsako leto znova zelo veselijo, saj je to drugačen dan. Tokrat so se spoznavali z različnimi športi: preizskusili so se v košarki, nogometu, namiznem tenisu, kegljanju in golfu. Na Društvu za razvijanje prostovoljnega dela v Novem mestu smo organizirali pomoč pri učenju matematike, fizike in drugih predmetov, na novomeškem Rdečem križu pa so v torek potekale ustvarjalna delavnica in športne igre.

V našem dobrodelnem tednu se vedno spomnimo tudi na živali. Tokrat so Krkini prostovoljci čistili in urejali okolico v Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana (Gmajnice), danes, v sredo, pa bodo pleskali in urejali okolico v Zavetišču Mala hiša v Murski Soboti. Obenem od ponedeljka do petka na različnih lokacijah po Sloveniji zbiramo tudi hrano za živali, ki jo bomo podarili zavetiščem.

Tudi v prihodnjih dneh Krkini prostovoljci za varovance različnih ustanov po Sloveniji pripravljajo številne dejavnosti: ogledali si bodo kino predstavo, uživali na ustvarjalnih delavnicah, se poučili o čebelarstvu in podobno. Skozi celoten teden pa bodo lahko krkaši na različne Krkine lokacije prinašali oblačila, obutev in druge potrebščine, ki jih bomo predali Rdečemu križu in Karitasu.

Za dobrodelnost je potrebno le veliko in odprto srce in tudi letos želimo krkaši pokazati, da lahko s srčnimi dejanji pomagamo spreminjati svet na bolje, so še sporočili iz Krkine Službe za odnose z javnostmi.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča