100 najbogatejših Slovencev, med njimi tudi Novomeščan

0
5593

Znana je letošnja lestvica najbogatejših Slovenk in Slovencev revije Finance Manager. Kot so sporočili pred izidom revije, je stoterica najbogatejših Slovencev težja za 15 odstotkov oziroma za nekaj več kot milijardo evrov in je tako z 8,1 milijarde najpremožnejša doslej. Kot ugotavljajo, je skok sicer za spoznanje manjši kot lani, vseeno pa precejšen glede na pocenitve na delniških trgih.

Med novimi obrazi pri Finance Manager omenjajo Novomeščana Štefana Kukmana, ki prebija led s kripto rešitvijo v logistični panogi. Podjetje CargoX, katerega 17-odstotni lastnik je, po lanskem približno 10-milijonskem dobičku letos napoveduje potrojitev lanskega rezultata, to pa je ključen razlog za uvrstitev Kukmana na lestvico (86. mesto) z ocenjenimi 36,2 milijona evrov.

Na samem vrhu sta še vedno Iza Sia Login in Samo Login. Ker sporočata, da sta se zasebno razšla, je njuno premoženje tokrat vodeno ločeno. Kot izhaja iz zadnjih dostopnih podatkov, sta bila pred prodajo enakomerno zastopana v lastništvu Outfita7, posledično si zato s 345 milijoni evrov premoženja delita prvo mesto. Na ostalih mestih je glede na lansko leto nekaj sprememb. Za Loginovima je družina Šešok, lastniki Iskre, z ocenjenim premoženjem na 300 milijonov evrov. Četrti je že omenjeni Bandelj s premoženjem, ocenjenim na 295 milijonov evrov, na petem mestu je družina Lah s 266 milijoni evrov, sledita Vesna in Dari Južna z ocenjenim premoženjem v višini 227 milijonov evrov. Na sedmem mestu je Joc Pečečnik, ki je letos poleti prodal svoje podjetje Interblock ameriško-kanadskem skladu, ki naj bi za podjetje odštel 300 milijonov evrov. Za njim je uvrščen Damian Merlak z 212 milijoni evrov premoženja, na devetem mestu (lani na šestem) je z 200 milijoni nekdanji tesen sodelavec Loginovih Marko Pistotnik, na koncu deseterice pa sta ustanovitelj Studia Moderna Sandi Češko in Livija Dolanc s premoženjem v višini 205 milijonov evrov, ki sta z lanskega drugega padla na deseto mesto.

Najmlajši na lestvici ostaja čudežni deček košarke Luka Dončić, ki je po odlični sezoni v Dallasu in močnejšem dolarju samo letos bogatejši za 20 milijonov evrov. (24ur.com)