13 novih okužb, maske priporočljive

0
1792

Pristojni so v ponedeljek, 22. junija, potrdili kar 13 novih okužb ob opravljenih 984 testih. Bolnišnico je zapustila ena oseba, tako da je zdaj hospitaliziranih pet, na intenzivni pa je ena oseba. Smrtnih žrtev ni bilo.

Novi primeri okužb so bili potrjeni kar v devetih občinah po državi – ena v Ljubljani, ena v Ljutomeru, ena v Kamniku, ena v Postojni, pet v Pivki (trije so tuji državljani), ena v Sežani, ena v Loški dolini, ena v Preboldu in ena v Straži. Slednja okužba je sploh prva v tej občini.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel je dejal, da kljub 13 novim primerom ne moremo govoriti o drugem valu. “V resnici lahko govorimo o vrhovih, epidemija se nadaljuje. Trend v upadanju je zgledal zelo obetaven, zdaj pa se številke držijo na neki stabilni ravni,” je pomiril Fafangel in dodal, da gre Sloveniji v primerjavi z drugimi državami EU zelo dobro.

Poudaril je, da se epidemiologim zdi ključno, da posamezniki, ki pridejo iz držav s slabšo epidemiološko sliko oziroma iz držav iz rdečega seznama, gredo v 14-dnevno karanteno. Tako se prepreči nadaljnjo širjenje virusa v populaciji. Šest primerov od 13 danes potrjenih so prispeli iz BiH, Hrvaške, Srbije in Kosova.

Vladni govorec Kacin je dejal, da se mu zdi pametno, da v zaprtih prostorih spet bolj vestno začnemo nositi maske, tudi v trgovinah. “Nikoli ne vemo, koga bomo srečali in kaj se nas bo prijelo,” je dodal.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj