petek, 29 marca, 2024
DomaSlovenija1323 poročil o neželenih učinkih cepljenja

1323 poročil o neželenih učinkih cepljenja

Na NIJZ-ju so do zdaj prejeli 1323 poročil o 3065 neželenih stranskih učinkih cepljenja (pri posamezni osebi jih je bilo lahko zaznanih več), od tega pet poročil o smrti. Analiza je pokazala, da je povezava dveh smrti s cepljenjem malo verjetna, tri smrti pa še analizirajo, izhaja iz poročila NIJZ-ja.

Od 112.822 cepljenj (bodisi s prvim bodisi drugim odmerkom) s cepivom Pfizerja so prejeli do 1312 poročil – daleč največ prijavljenih neželenih učinkov je bilo povezanih s splošnimi težavami in spremembami na mestu cepljenja.

Med prijavljenimi resnimi učinki je bil tudi kolaps pri starejši osebi nekaj ur po cepljenju, nakar se je ugotovilo, da je bila okužena z novim koronavirusom, cepljena pa je bila v času inkubacije. Zaradi prebolevanja covida-19 je nato potrebovala hospitalizacijo.

Med preostalimi prijavljenimi resnimi neželenimi učinki, zaradi katerih je bila potrebna hospitalizacija, je bila tudi venska tromboza s pljučno embolijo 14 dni po cepljenju, levkemija oz. limfom devet dni po cepljenju, anafilaksija takoj po cepljenju, povišana telesna temperatura in težko dihanje dan po cepljenju itd. Primeri so še v fazi zbiranja podatkov.

Od 4004 cepljenj z Moderninim cepivom so prejeli šest prijav neželenih učinkov, pri 1752 cepljenjih s cepivom AstraZenece pa pet. Šlo je za bolečino na mestu cepljenja, povišano telesno temperaturo, bolečine po mišicah in sklepih, glavobol, slabost, utrujenost, zamegljen vid, slabšo odzivnost, mrzlico, bolečine v grlu, povečan pulz. Prijav resnih neželenih učinkov pa niso prejeli.

Ob tem na NIJZ-ju poudarjajo, da se podatki o neželenih učinkih, pridruženih cepljenju, nanašajo na neželene dogodke, opažene po cepljenju in odražajo opažanje in mnenja poročevalcev. Vendar vsi prijavljeni neželeni dogodki niso vzročno povezani s cepivom ali cepljenjem, temveč so lahko le v časovni povezavi s cepljenjem. Pri oceni vzročne povezave med cepivom in določenim učinkom upoštevajo tudi številne druge dejavnike, kot sta zdravstveno stanje in anamneza bolnika, ter relevantna znanstvena spoznanja, so dodali.

Volume 100%

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča