petek, 19 aprila, 2024
DomaSlovenija14.206 okužb in podrazličica omikrona

14.206 okužb in podrazličica omikrona

V sredo je bilo po podatkih NIJZ ob 19.707 opravljenih testih PCR potrjenih 14.206 novih okužb z novim koronavirusom (72,1-odstotni delež pozitivnih testov). V bolnišnicah se zdravi 708 covidnih bolnikov, od tega jih 126 potrebuje intenzivno terapijo. Umrlo je 12 oseb s covidom-19.

Kot je potrdila direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik, smo tudi pri nas potrdili novo podrazličico omikrona BA.2, ki so jo doslej zabeležili predvsem na Danskem. Ta različica naj bi bila še bolj kužna, a uradnih izsledkov o tem še ni. Okužbo so potrdili pri osebi v Podravju. Po neuradnih podatkih naj bi dva primera te različice potrdili tudi na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Primer nove podvrste različice Omikron BA.2 so potrdili v Podravju, dva naj bi imeli potrdili tudi na IMI: “Pri nas tako govorimo še o posameznih primerih, to podvrsto različice bolj podrobno spremljata Danska in Velika Britanija. Bolj se širi v Indiji in Južni Afriki. Zanesljivih ocen, koliko bolj  je kužna še nimamo in moramo počakati na te podatke. Seveda nas to skrbi, saj vsaka nova različica predstavlja tveganje, ki ga je treba ovrednotiti sproti, saj si ne želimo še hujšega vala, kot je peti,” je povedala direktorica NZLOH Tjaša Žohar Čretnik. 

Agencija Združenega kraljestva za zdravstveno varnost (UKHSA) je v prvih desetih dneh januarja v Veliki Britaniji odkrila več kot 400 primerov nove podrazličice in navedla, da so jo odkrili tudi v približno 40 drugih državah. Med njimi so tudi Indija, Danska in Švedska, kjer ta podrazličica predstavlja večino najnovejših primerov, je poročala STA. 

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča