četrtek, 28 marca, 2024
DomaSlovenija186 novih okužb

186 novih okužb

O aktualnem stanju glede covida-19 na novinarski konferenci govorita minister za zdravje Janez Poklukar in vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović.

V zadnjem tednu se je skupno številko covidnih bolnikov nekoliko zmanjšalo, je povedal zdravstveni minister. Z današnjim dnem se zapira bolnišnica v Sežani, zmanjšujejo se kapacitete na navadnih oddelkih v UKC Ljubljana ter celjski in novomeški bolnišnici. Kapacitete za potrebe intenzivnega zdravljenja pa se v desetih bolnišnicah po državi ohranjajo pri 131 posteljah.

V Sloveniji se uporablja tudi zdravilo regeneron, ki temelji na uporabi monoklonskih protiteles. Prednostno je namenjeno tistim z imunskimi pomanjkljivostmi in tistimi, pri katerih obstaja tveganje za težji potek bolezni.

Posvetovalna skupina z cepljenje je sklenila, da se tretji poživitveni odmerek poleg oskrbovancem domov za starejše in posebej ranljivim kroničnim bolnikom priporoči vsem osebam, starejšim od 65 let. Člani posvetovalne skupine priporočajo, da se za cepljenje proti covid-19 uporabljajo mRNA cepiva, pri mlajših od 30 let se priporoča uporaba Pfizerjevega cepiva. Vektorska cepiva se lahko uporabijo v primeru kontraindikacij za cepljenje z mRNA cepivi ali na izrecno željo posameznika, ki pa ga je treba seznaniti z morebitnimi stranskimi učinki.  Beovičeva je ob tem spomnila, da so ta cepiva v Evropi še vedno registrirana, zato bi bilo njihovo uporabo težko popolnoma omejiti, uporablja jih praktično ves svet. Glede zalog omenjenih cepiv je minister Poklukar povedal, da bodo s pomočjo mednarodne mreže našli način, da ta pridejo v države, ki jih potrebujejo.

Treba je vedeti, da se stvari v epidemiji spreminjajo in očitki, da so navodila in priporočila ves čas drugačna, kaže na nerazumevanje situacije, je opozorila Beovičeva, ki pojasnjuje, da prihajajo venomer nove raziskave.  Da pravi s temi koraki poskušajo vliti večje zaupanje v cepljenje, zatrjuje tudi zdravstveni minister.

Glede vektorskih cepiv AstraZenece in Janssna je posvetovalna skupina je sicer že poleti priporočila prednostno uporabo mRNK cepiv, kar pa očitno ni bilo upoštevano, je povedala Beovičeva.  (24ur.com)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča