petek, 29 marca, 2024
DomaSlovenija20-letnica umrla, preiskujejo povezavo s cepivom Janssen

20-letnica umrla, preiskujejo povezavo s cepivom Janssen

V ponedeljek so v ljubljanski UKC zaradi možganske kapi sprejeli 20-letnico, ki je bila cepljena s cepivom Janssen. Primer so pristojnim prijavili kot možen stranski učinek po cepljenju. Posvetovalna skupina se je zato v torek zvečer sestala zaradi morebitnega umika cepiva Janssen, vlada pa je medtem sprejela predlog za nabavo dodatnih 100.000 odmerkov tega cepiva.

“Prišlo je do hudega neželena dogodka, ki je časovno povezan s cepljenjem s cepivom Janssen,” je dejala vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović in družini ter svojcem umrle izrekal iskrene sožalje. “Ko smo na posvetovalni skupini izvedeli, da je možna povezava s cepljenjem, smo se nemudoma odločili, da cepljenje s tem cepivom začasno zaustavimo, dokler ne bodo znane podrobnosti primera,” je dejala in dodala, da se bodo šele nato odločali o nadaljnji uporabi.

“Kot je znano, je cepivo registrirano brez posebne omejitve za starostne skupine,” je dejala in pojasnila, da imajo države po svetu različna priporočila glede uporabe cepiv. “V nekaterih primerih cepljenje pri določenih starostnih skupinah odsvetujejo,” je dejala, a dodala, da to ni enotna praksa. “Mora pa biti oseba seznanjena z morebitnimi neželenimi stranskimi učinki. Tudi pri nas cepljena oseba dobi besedilo, kjer so neželeni učinki jasno navedeni, zapisano je tudi, da morajo osebe, če se pojavijo neželeni učinki, obiskati zdravnika,” je dejala. Pojasnila je, da so že spomladi z Zdravniške zbornice navodila glede tega, kako postopati v primeru neželenih učinkov, poslali tudi zdravnikom.

“Žal lahko potrdim, da se je borba mlajše ženske danes zjutraj končala,” je dejal vodja službe za urgentno nevrologijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Igor Rigler. Pojasnil je, da je zelo hudo zbolela, hkrati je imela strdke in nizko raven trombocitov. “Utrpela je strdke in krvavitve. Hkrati je imela možganske strdke in krvavitve v možganih. Naredili smo vse, kar smo s sodobno medicino lahko naredili,” je dejal. (24ur.com)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča