sobota, 20 julija, 2024
DomaŠport30 let in 152 etap dirke Po Sloveniji

30 let in 152 etap dirke Po Sloveniji

Rumena majica prvega zmagovalca »Slovenije« in zelena majica aktualnega zmagovalca dirke Po Sloveniji sta se združili na edinstvenem srečanju legendarnih kolesarjev, ki so v tekmovalnem in organizacijskem smislu zaznamovali 30 let največje slovenske kolesarske dirke. Srečanje polno izjemnih in tudi zabavnih spominov se je zaključilo z napovedjo etap letošnje pentlje ter pogledom proti 30. izvedbi.

Dirka Po Sloveniji je več kot mednarodni športni in turistični dogodek, je največja prireditev svoje vrste v Sloveniji in eno izmed gonil slovenskega kolesarstva; ali kot je povedal Martin Hvastija, nekdanji profesionalni tekmovalec, danes pa športni direktor in komentator: »Kolesarstvo v Sloveniji se ni začelo z Rogličem ali Pogačarjem, že pred menoj je bilo kar nekaj uspešnih kolesarjev. Številni smo prišli v čudoviti svet profesionalizma tudi po zaslugi dirke Po Sloveniji.«

Prva izvedbe dirke Po Sloveniji se je začela maja 1993 in je imela osem etap, organizirana pa je bila v čast novi državi Sloveniji. Vendar izvedba dirke ni bila samoumevna, kar je dobro orisal Boris Lozej, član prvega organizacijskega odbora dirke: »Začetki niso bili preveč obetavni. Rog, Sava, malce Celje, tudi Ptuj in takratni kolektiv Krke z Jožetom Majesom na čelu je prišel na predsedstvo zveze z idejo o dirki, ki bi nadomestila dirko Alpe-Adria. Nekateri so zelo ostro nasprotovali, včasih tudi samo zato, ker niso želeli da bi bilo Novo mesto prvo. Po več sejah smo na Otočcu vendarle sprejeli kompromis in Kolesarska zveza kot nosilka licence dirke je dala zeleno luč. In Majes je speljal prvo dirko.«

Boris Premužič se je vpisal v zgodovino kot prvi skupni zmagovalec dirke, osvojeno rumeno majico pa hrani še danes. »Motivacija je bila maksimalna, vsi smo se pripravljali na to dirko. To je bil cilj sezone številka ena. Tudi meni osebno ta majica pomeni veliko, vsako dirko je namreč težko zmagati, če je to prva dirka v naši novi državi pa še toliko bolj,« je povedal Premužič in priznal, da vse ni bilo rožnato. Prvič je namreč priznal, da je bil pred dirko na »pripravah« za maturantski ples v Trstu in je štartal utrujen, prvo etapo pa zaradi krčev komaj preživel.

Je pa bilo nekaj drugega rožnato, in sicer majica za najboljšega Slovenca na dirki. Nosil jo je Srečko Glivar, ki se je v zgodovino vpisal tudi kot prvi zmagovalec Vršiča. Vendar cilj tiste odločilne etape ni bil na vrhu najbolj znamenitega slovenskega prelaza, ampak v Kranjski Gori in tam je končno zmago slavil Premužič. Tretji v skupnem seštevku je bil Gorazd Štangelj, ki se po uspešni tekmovalni karieri danes na dirko vrača kot športni direktor: »Vedno je super nastopati doma, kot tekmovalec ali kasneje v drugačni vlogi. Domov sem se vračal z veseljem, ampak tudi s tremo. Delno sem se bal priti na domačo dirko, hkrati pa sem vedel da je dirka toliko zrasla, da je daleč od mačjega kašlja. Dirka je danes v zelo zasedenem terminu, ampak z ekipo z veseljem pridemo v Slovenijo in vedno skušamo pripeljati čim močnejšo ekipo, ker si dirka to zasluži. Seveda pa si želimo tudi kaj doseči, zato so danes potrebni res dobri tekmovalci.«

Dirka se je v treh desetletjih razvijala in doživela številne preskoke in vrhunce, hkrati pa so bili tudi trenutki, ko je bila usoda te prireditve resno ogrožena. »Samo kolesarstvo se je v 30 letih razvilo na vseh področjih in iti v korak s časom in ostati na nivoju z vidika organizacije je velik zalogaj,« je razložil Primož Čerin, eden prvih Slovencev v »tujini« in stalno močno povezan z dirko in sceno. Uspelo je zaradi ekipe v zakulisju, podpore sponzorjev in destinacij, prepričanja tekmovalcev v kvaliteto dirke ter neumornih navijačev. In vse to dela dirko Po Sloveniji posebno od prvega leta dalje. Skupno so kolesarji odpeljali 152 etap, naslednjih pet bodo izkusili med 14. in 18. junijem.

»Brez preteklosti ni prihodnosti,« je svoje razmišljanje strnila Mojca Novak, predsednica organizacijskega odbora dirke Po Sloveniji in dolgoletna predsednica Kolesarskega kluba Adria Mobil. Izrazila je veliko zadovoljstvo ob dejstvu, da Bogdanu Finku z ekipo že toliko let uspeva organizacija tako zahtevnega projekta, ki presega nacionalne okvire, še več, projekt je od leta 2017 s prenosom na Eurosportu postal globalen in vsako leto izjemno pričakovan s strani mednarodnih kolesarskih ekip. »Ker so bili temelji pred 30 leti čvrsto postavljeni, skozi vsa leta pa dirka odlično organizirana, lahko z optimizmom zremo proti letošnji dirki in tudi proti dirki v prihodnjem letu, ki bo ravno tako jubilejna, saj bo to že 30. izvedba zelene pentlje,« je še povedala Mojca Novak.

Bogdan Fink, organizacijski direktor dirke Po Sloveniji, je ob vseh zanimivih zgodbah razkril tudi osnovne poteke etap letošnje dirke. Štart prve etape bo 14. junija v Celju, cilj pa v Rogaški Slatini. Druga etapa bo povezala Žalec in Ormož, v tretji pa karavana krene od Grosupljega do Postojne. Sobotna etapa se bo začela v Ljubljani in končala v Kobaridu, zadnja etapa s štartom na Vrhniki pa bo pripeljala kolesarje v Novo mesto. »Ne me spraševati katera je kraljevska etapa, vse so kraljevske, ker vozimo po Sloveniji.« je ob tem še dodal Fink. (Tour of Slovenia)

(Foto: Sportida)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča