četrtek, 18 julija, 2024
DomaŠport30 let slovenske kolesarske pentlje

30 let slovenske kolesarske pentlje

Prva »slovenska pentlja« je bila organizirana v maju leta 1993 v počastitev nove države – samostojne Slovenije, le leto dni po tem, ko je Kolesarska zveza Slovenije postala polnopravna članica mednarodne kolesarske zveze UCI, kolesarska dirka Po Sloveniji pa je dobila svoje mesto na mednarodni kolesarski sceni. Kolesarska dirka Po Sloveniji se je skozi leta nenehno razvijala v organizacijskem in tekmovalnem smislu ter danes predstavlja vrhunski športno-turistični dogodek, ki vsako leto na slovenske ceste pritegne najbolj zveneča imena svetovnega kolesarstva.

Z odličnimi sponzorji in partnerji ter s sloganom »Fight for Green« – boj za zeleno – doživlja kolesarska dirka Po Sloveniji svojevrsten preporod in postaja izjemen športni dogodek, ki poleg tekmovalnega adrenalina ponuja tudi vse elemente za mednarodno promocijo slovenskega športa in gospodarstva. V svoji zgodovini dirka ni bila organizirana le dvakrat in sicer leta 1997 ter leta 2020, ko je izvedbo le-te preprečila pandemija Covid-19. Od leta 2017, ko je bil realiziran prvi mednarodni televizijski prenos, si dirko vsako leto ogleda več kot 10 milijonov gledalcev s celega sveta. Dirko že od leta 1998 organizira novomeški kolesarski klub oziroma Kolesarski klub Adria Mobil, ki bo tudi v letošnjem letu skrbel za organizacijo 29. kolesarske dirke Po Sloveniji, ki bo potekala od 14. do 18. junija 2023.

Slovenska pentlja, ki tudi letos ohranja svoj status v kategoriji UCI ProSeries, je postala ena najbolj prepoznavnih, atraktivnih in gledanih dirk v terminu pred Dirko po Franciji. Seveda k temu ogromno pripomorejo nastopi največjih ekip in zvezdnikov, ki na dirki nastopajo zaradi dobre organizacije in skrbno izbrane trase, ter seveda slovenski navijači, ki ob trasah pričarajo enkratno vzdušje. Po zaslugi prenosa na Eurosportu je postalo občinstvo dirke globalno, hkrati pa se v mesecih in tednih pred dirko aktivirajo tudi lokalne skupnosti in vsako leto znova poskrbijo za navijaški festival in še lepšo sliko iz Slovenije.

V 30ih letih je dirka Po Sloveniji obiskala številna slovenska mesta in destinacije – na dirki je bilo do sedaj izpeljanih 152 etap, štarte ali cilje pa je gostilo skupno 63 slovenskih ter 5 mest v sosednjih državah (štarti oziroma cilji so bili organizirani na Hrvaškem (Zagreb), v Avstriji (Beljak) ter v Italiji (Bazovica, Trbiž in Trst). Med slovenskimi mesti je dirka največkrat obiskala Novo mesto, ki je gostilo 35 štartov oziroma ciljev etap, Ljubljano, ki je gostila 30 štartov oziroma ciljev ter Novo Gorico, kjer se je začelo oz. končalo 22 etap.

Štart letošnje dirke bo v knežjem mestu – Celju, lanskoletnemu Naj gostitelju dirke, ki je start dirke do sedaj že gostilo enkrat v zgodovini in sicer leta 2012. Kot zanimivost naj izpostavimo še dejstvo, da je bil v Celju pred 30 leti tudi cilj prve etape slovenske pentlje (leta 1993 se je dirka začela s kronometrom po Novem mestu, 1. etapa v dolžini 189 km pa je potekala na relaciji Otočec – Celje).

Matija Kovač, župan Mestne občine Celje, je ob tem poudaril: »Z veseljem smo se odzvali na pobudo organizatorjev, da bi se kolesarska dirka Po Sloveniji letos začela v našem mestu. Celje je že dolga leta ponosen partner tega športno-turističnega spektakla, ki v mednarodnem športnem prostoru uživa velik ugled, čemur pritrjuje tudi udeležba nekaterih največjih zvezdnikov kolesarstva. Dirko zato vidimo kot odlično priložnost za promocijo našega mesta, hkrati pa tudi kot platformo, ki jo lahko izkoristimo za popularizacijo športa, zdravega življenjskega sloga in trajnostne mobilnosti. V lanskem letu je naše mesto prejelo naziv za Naj gostitelja dirke, kar je še dodatna motivacija, da tudi v tem letu pripravimo številne aktivnosti, ki bodo uvodu dirke dale še dodaten čar in zanimivost.«

Bogdan Fink, organizacijski direktor dirke Po Sloveniji: »Celje je dolgoletni partner dirke Po Sloveniji, poleg tega so bili prihodi karavane v mesto vedno zelo atraktivni, sprejem kolesarjev pa veličasten. Celo več, Celje je gostilo zaključek prve prave etape prve izvedbe dirke v maju 1993, takoj po prologu. Aktualnemu Naj gostitelju je gotovo v ponos, da bo pozdravil kolesarje s celega sveta v Sloveniji, zato sem zelo vesel, da so Celjani sprejeli izziv, ki mu bodo glede na pretekle izkušnje zagotovo kos.«

»Letos mineva 30 let odkar je bila organizirana prva izvedba dirke Po Sloveniji in ponosna sem, da je v organizaciji Kolesarskega kluba Adria Mobil dirka postala izjemno prepoznaven in priljubljen športni dogodek in blagovna znamka, ki si jo vsako leto ogleda večmilijonsko občinstvo s celega sveta. Verjamem, da bomo s pridobljenimi izkušnjami ter angažiranim delom uspeli ta dogodek, ki daje ogromen prispevek mednarodni prepoznavnosti Slovenije, razvijati in nadgrajevati tako v organizacijskem kot tudi tekmovalnem smislu,« je ob letošnjem jubileju povedala predsednica organizacijskega odbora dirke Mojca Novak.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča