torek, 18 junija, 2024
DomaSlovenija32 let Slovenije

32 let Slovenije

Dan državnosti je slovenski državni praznik, ki ga v Sloveniji praznujemo 25. junija, in je dela prost dan. 25. junij 1991 je zgodovinski datum za slovenski narod in za vse naše državljane, saj smo na ta dan izpolnili na plebiscitu izraženo zahtevo, ko smo se odločili za samostojno pot izven Jugoslavije. Formalno smo razglasili samostojnost in neodvisnost ter s tem omogočili nastanek in proces oblikovanja slovenske države.

Obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani. Dva dni kasneje, 27. junija, se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela slovenska osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija obranila neodvisnost.

Dan državnosti ni praznik samostojnosti in enotnosti, ki ga praznujemo 26. decembra v spomin na 26. december 1990, ko so bili razglašeni rezultati plebiscita, na katerem je 88,5% Slovencev glasovalo, da Slovenija postane suverena in neodvisna država.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča