34 – letni Srb razstreljeval bankomate

0
586

Sprva v Divači, nato v Senožečah in še na Škofijah. Kar trikrat so lani na Primorskem bankomati leteli v zrak. Za napade z eksplozijami pa kot kaže stoji 34-letni Srb, ki je osumljem tudi dveh poskusov vloma v bankomat. Polcija ga je odkrila na podlagi DNK dokazov, ki so jih našli na razstreljenih bankomatih, zadetek pa so odkrili v nizozemski bazi podatkov. Prijeli so ga 19. januarja na počivališču Pince. Policija sicer sumi, da nikakor ni mogel delovati sam, zato s preiskavo in iskanjem storilcev nadaljujejo.

Policijsko obravnavo kaznivih dejanj so vodili kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper, ki so že na podlagi skupnih značilnosti posumil, da bi v vseh primerih lahko šlo za delo istih oseb. Kazniva dejanja so bila namreč izvršena v bankomatih, postavljenih na manj prometnih lokacijah, na območjih v relativni bližini državne meje z Italijo. Izvrševala sta jih najmanj dva storilca zakritih obrazov, ki sta na bankomatu povzročila eksplozijo s plinom. Te so bankomate praviloma tako poškodovale, da sta lahko iz njih odtujila denar. S povzročitvijo eksplozije sta obenem ogrozila življenje okoliških prebivalcev in povzročila veliko premoženjsko škodo. Storilca sta pri tem uporabljala različne osebne avtomobile, s katerimi sta se na kraj praviloma pripeljala z območja Italije in tja po vlomih tudi pobegnila. Sumimo, da sta pri tem imela v uporabi vozila, ki so bila predhodno ukradena v Italiji, z nameščenimi ukradenimi registrskimi tablicami. Za neposredno izvršitev posamičnega kaznivega dejanja so storilci praviloma porabili le nekaj minut.

Z zbiranjem obvestil in dokazov, predvsem na podlagi forenzičnih preiskav sledov oz. predmetov s krajev posameznih kaznivih dejanj in z mednarodnim policijskim sodelovanjem, so kriminalisti ugotovili, da obstaja sum, da je pri teh kaznivih dejanjih sodeloval 34-letni moški po poreklu iz BiH, prebivajoč v Srbiji. Identificiran je bil z izmenjavo DNK podatkov s članicami Prumske pogodbe, in sicer z Nizozemsko. Obenem je bilo ugotovljeno, da je osumljeni v preteklosti večkrat spreminjal svojo identiteto, saj je pod svojimi prejšnjimi osebnimi podatki, iskan s strani policijskih in pravosodnih organov Bosne in Hercegovine (z mednarodno tiralico) in Hrvaške (z nacionalnim iskanjem) zaradi vlomov in ropov. Identificirani storilec je bil v preteklosti večkrat v različnih državah, kot so Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Črna Gora, Nizozemska in ostale, obravnavan predvsem zaradi premoženjskih kaznivih dejanj. Prav tako ima pod svojo prvotno identiteto veljaven ukrep “zavrnitev vstopa v schengensko območje”. Glede na dosedanje ugotovitve se je osumljeni nekaj dni pred vsakim kaznivim dejanjem z različnimi vozili sam pripeljal iz Srbije v Italijo, po izvršitvi kaznivega dejanja pa se je tudi vrnil v Srbijo, v vseh primerih preko Madžarske.

Po več mesecih policijske preiskave in iskanja osumljenega, so ga kriminalisti 19. 1. 2020, pet dni po zadnjem neuspešnem napadu na bankomat v Komnu, uspeli izslediti in mu odvzeti prostost na območju Policijske uprave Murska Sobota, natančneje na počivališču Pince. Osumljeni se je ta dan ponovno vračal na območje Slovenije, tudi tokrat iz Srbije preko Madžarske. S kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma dveh od navedenih kaznivih dejanj (napada na bankomat v Divači (16. 4. 2019) in poskusa napada na bankomat v Pobegih (v noči na 15. 4. 2019)) je bil 20. 1. 2020 priveden na zaslišanje k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Kopru, ki je zanj po zaslišanju odredila pripor.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj