6. Dolenjska salamijada v Ljubljani

0
489

Bo ta četrtek, 25. aprila. Tokrat na ljubljanskem gradu oziroma pod Gostilno na gradu.

Dobre salame, dobra vina, dobra družba! Salamijada, ki se je pred petimi leti začela kot druženje Dolenjcev v Ljubljani, bo ta četrtek tekla že šesto zaporedno izdajo. Prvič pa dogodek ekipa petih Novomeščanov, ki večinoma živijo v Ljubljani, organizira v Gostilni na gradu, ki jo vodi prav tako Novomeščan Damjan Fink. Ta sicer že vsa leta zmagovalce Dolenjske salamijade v Ljubljani tudi bogato pogosti.

V četrtek bodo obiskovalci ocenjevali okoli 30 vzorcev salam, kot vsako leto pa bo salame ocenila tudi eminentna strokovna komisija. Ker pa želijo po besedah glavnega organizatorja Mihe Smrekarja Božiča “obiskovalce čim bolj razvajati”, jim bodo poleg dolenjskega ambasadorja cvička ponudili tudi druga vina iz šentruperške Vinske kleti Frelih, znane tudi po penečih vinih, katere tradicija se začenja leta 1892. Obiskovalci pa bodo poskusili tudi vina Hiše avtohtonih vin Fedora, kjer združujejo tradicijo Krasa in Vipavske doline, in vina kleti Fabjan iz Ospa v Istri, kjer mladi vinar Uroš Klabjan obdeluje deset hektarjev vinogradov, starih od 20 pa vse do 125 let.

Ob dobrem vinu pa bodo lahko obiskovalci gurmanskega dogodka poskusili tudi mesne izdelke turistične kmetije Arkade Cigoj iz Vipavske doline, kjer prisegajo tako na pristnost domačih sestavin kot na inovativnost ter tudi kmetije Gnidica, kjer na bregovih Save meso predelujejo na tradicionalen način, prepoznavni pa so po prašičih pasme mangulica. Mesninam pa se bodo pridružili še izvrstni siri Sirarne Gorišek iz okolice Mokronoga, ki slovi po neokrnjeni naravi, kar se pozna tudi pri okusih Goriškovih sirov.

Salamijada, ki bo tokrat v Lapidariju Ljubljanskega gradu pod Gostilno na gradu, za mnoge Dolenjce, ki živijo v prestolnici, že vsa leta pomeni dogodek, ki ga ne smejo zamuditi, saj se tam srečajo s starimi znanci in prijatelji, zadnja leta pa zaradi Dolenjske salamijade v Ljubljano prihaja tudi čedalje več Novomeščanov in drugih Dolenjcev, prav tako pa tudi ljubiteljev dobre hrane in vin iz Ljubljane in okolice. Organizatorji obljubljajo, da se splača priti tudi ta četrtek.

(FOTO: Domen Dajčman)