sobota, 20 aprila, 2024
DomaSvet6 ton težko brezpilotno letalo treščilo dobrih 35 km od NEK Krško!

6 ton težko brezpilotno letalo treščilo dobrih 35 km od NEK Krško!

Vojna v Ukrajina izgublja nadzor z igranjem s t.i. nevarnimi ‘igračami’ za odrasle. V neposredni bližini Slovenije, na zagrebškem Jarunu, v bližini študentskega naselja, je v četrtek malo po 23. uri na zemljo padel letalnik. Za primerjavo, kako blizu nas je treščil brezpilotnik: razdalja po cesti (in ne po zraku) med Brežicami in Jarunom je okoli 32 km, med Nuklearno elektrarno Krško in Jarunom pa dobrih 35 km. Zračna linija pa je še krajša.

Hrvaška vlada je sporočila, da je letalnik v hrvaški zračni prostor vstopil iz Madžarske, letel je s hitrostjo 700 kilometrov na uro na višini 1300 metrov. Glede na glasen pok ob padcu je očitno eksplodiral. Poškodovanih ni, je pa padec predmeta poškodoval nekaj vozil, parkiranih na območju. Brezpilotno letalo, težko 6 ton, naj bi priletelo iz Ukrajine. Ukrajina je sporočila, da brezpilotnik ni njihov. Hrvaški predsednik Milanović se medtem sprašuje, kako se je lahko zgodilo, da letalnik ni bil sestreljen na poti od Ukrajine do Zagreba. Iz Nata so sporočili, da so spremljali pot objekta, ki je na koncu strmoglavil v Zagrebu. Kot so dejali, incident preiskujejo hrvaške oblasti. Rusko veleposlaništvo na Hrvaškem medtem trdi, da je bil brezpiloten letalnik izdelan na ozemlju Ukrajine.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je kasneje sporočil, da gre za resen incident. “Objekt je nad Madžarsko letel več kot 40 minut, nad Hrvaško pa manj kot sedem minut, zrušil se je na področje Jaruna, na srečo brez žrtev. Gre za resno incident in ga tako obravnavamo. Preiskava je v teku, želimo ugotoviti vse podrobnosti,” je dejal predsednik.

“Državljane pozivam, naj bodo mirni, ker se v spopadih lahko zgodijo tudi takšne stvari. Ocenjujemo, da to ni bilo usmerjeno proti Hrvaški, a to je prvi in drugi vtis,” je dejal in dodal, da je imelo letalo težo šest ton.

“Kako je mogoče, da se nesofisticirano letalo več kot uro časa nahaja nad članico zveze Nato, pa tega nihče ne opazi?” je še dejal in dodal, da v preiskavi sodelujejo vojaške službe.

Strokovnjak za vojno letalstvo in urednik portala The War Zone Tyler Rogoway medtem trdi, da bi lahko šlo za izvidniški brezpilotni letalnik, ki je prišel iz Ukrajine, poroča index.hr. Zapisal je, da je podrobno proučil vizualne dokaze s fotografij in posnetkov iz Zagreba ter da močno verjame, da je v hrvaški prestolnici strmoglavilo izvidniško letalo Tu-141.

(foto: wikipedia, twitter)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča