petek, 26 aprila, 2024
DomaSvet64 km dolg ruski konvoj proti Kijevu

64 km dolg ruski konvoj proti Kijevu

Šesti dan ruske invazije v Ukrajini. Ponoči so ruske enote napadle mesto Herson na jugu Ukrajine, čez noč pa so se nadaljevali tudi napadi na Harkov in prestolnico Kijev. Ukrajinski uradniki so sporočili, da so Rusi v Harkovu, mestu z 1,4 milijona ljudi, ubili civiliste, tudi otroke.

Po zadnjih informacijah se proti prestolnici Kijevu vije dolga kolona ruskih tankov. Vesoljsko tehnološko podjetje Maxar Technology je z opazovanjem satelitskih posnetkov ugotovilo, da so navedbe, da je konvoj ruskih tankov in oklepnikov dolg približno 27 kilometrov, napačne, saj je še daljši. Poročajo o 64 kilometrov dolgi koloni. Konvoj sega od letališča Antonov, ki je 25 kilometrov oddaljeno od središča Kijeva, do kraja Pribirsk na severu. Kot je videti na posnetkih, so nekatera vojaška vozila v konvoju precej oddaljena drugo od drugega, medtem ko so vozila ponekod postavljena zelo blizu ali vzporedno. Ob poti konvoja je mogoče opaziti goreče hiše. Posnetki ameriške družbe kažejo tudi novo kopičenje ruskih sil – helikopterjev in kopenskih vozil – v Belorusiji okoli 30 kilometrov od meje z Ukrajino.

Medtem je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v videonagovoru dejal, da je čas za blokado ruskih raket, letal in helikopterjev v ukrajinskem zračnem prostoru.

(foto: Maxar Technology)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča