ponedeljek, 6 maja, 2024
DomaSlovenija666 okužb, na evropskem zemljevidu spet rdeči

666 okužb, na evropskem zemljevidu spet rdeči

Potem ko so v torek potrdili kar 764 novih okužb, so jih v sredo slabih sto manj – odkrili so jih 666. Opravili so 3611 PCR-testov, delež pozitivnih tako znaša kar 18,4 odstotka. Povedano drugače: pozitiven je skoraj vsak peti test. Žal smo zabeležili tudi tri nove smrti, covid-19 je tako v Sloveniji doslej zahteval že 4781 življenj.

V sredo so opravili tudi 20.368 hitrih antigenskih testov na okužbo z novim koronavirusom, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem. Po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 6045 aktivnih primerov okužbe. Povprečje okužb za zadnjih sedem dni pa znaša 491, kar je 23 več kot dan prej.

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) je objavil nov epidemiološki zemljevid Evrope, na katerem je po Slovenija obarvana rdeče. V rdečem je sicer večina zahodne Evrope, medtem ko hrvaška obala in severna Italija ostajata oranžni.

14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev je z včerajšnjih 270 narasla na 273. Slovenija po kriterijih ECDC tako ostaja v rdeči fazi, a nam že grozi tudi temno rdeča. Dosegli jo bomo, ko se bo 14-dnevna pojavnost povzpela na 500. Po napovedih Instituta Jožef Stefan (IJS) se bo to zgodilo že čez dva tedna. Obalno-kraška regija sicer ta pogoj že izpolnjuje, zelo blizu omenjeni meji pa je tudi goriška.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča