6813 testov, 2013 okužb, umrlo 43 ljudi

0
375

V torek so opravili 6813 testov in potrdili 2013 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil tako 29,55-odstoten. 43 ljudi je umrlo. “Številke niso vzpodbudne,” je dejal vladni govorec Jelko Kacin in opozoril, da znova prihaja do vdora okužb v domove za starejše občane.

Aktualno stanje so na novinarski konferenci predstavili predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa Metoda Dodič Fikfak, člana strokovne skupine, ki je pripravljala PKP6, Jure Knez (Dewesoft) in Dušan Olaj (Duol), ter vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin je uvodoma povedal, da trenutna kriza ni samo zdravstvena, ampak tudi gospodarska in posledično izrazito društvena. Današnje številke niso vzpodbudne, je še dejal in opozoril, da znova prihaja do vdorov okužb v domove za starejše občane.

Med stanovalci domov za starejše občane se je število okuženih v torek povečalo za 312, kar je največ doslej. Aktivno okuženih je trenutno 2131 stanovalcev. Število okužb med zaposlenimi v domovih pa se je povečalo za 59, aktivno okuženih je trenutno 847 zaposlenih. Kar 15 odstotkov v torek potrjenih primerov predstavljajo okužbe stanovalcev za domove za starejše, je povedal Kacin. Vključno z zaposlenimi pa okužbe iz domov za starejše predstavljajo 20 odstotkov vseh v torek potrjenih primerov. “Tudi zaradi tega je bila na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) sprejeta odločitev, da od torka ponovno začnejo opravljati bolj poglobljene analize ugotavljanja izvora okužb,” je še napovedal.

Ponovil je, da zdravstvo deluje na robu zmogljivosti in državljane znova pozval k spoštovanju ukrepov. “Bodimo solidarni do vseh, ki vsak dan skrbijo in garajo za naše zdravje, za našo dobrobit, pa tudi za vse tiste, ki v trenutnih razmerah ne morejo oz. ne smejo opravljati svojega dela. Virus obstaja, hitro se širi in čas je, da se vsi pričnemo obnašati kot da smo okuženi.”

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj