72 nujnih primerov, tudi roparska tatvina

0
705

Policisti Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 72 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 279 klicev. Posredovali so zaradi 17-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. Na območju PP Novo mesto so zaščitili žrtev nasilja v družini in
nasilnežu izrekli ukrep prepovedi približevanja. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, roparske tatvine, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi iskanja pogrešanih oseb in nezakonitih prehodov državne meje.

Poškodovan voznik električnega skiroja

Policisti PP Novo mesto so bili nekaj pred 18. uro obveščeni o prometni nesreči na Ljubljanski cesti v Novem mestu. Zbrali so obvestila in po prvih ugotovitvah je mladoletnik vozil električni skiro po kolesarski stezi, vanj pa naj bi trčil voznik osebnega avtomobila, ki se je vključeval na prednostno cesto. Mladoletnik je po trčenju padel in se lažje poškodoval. Policisti okoliščine še preverjajo.

Pod vplivom alkohola in brez veljavnih vozniških dovoljenj

Sevniški policisti so v noči na 8. 12. v Lončarjevem Dolu ustavili voznika osebnega avtomobila, ki je po zaustavitvi poskušal peš pobegniti, vendar so ga policisti ujeli. Med postopkom so ugotovili, da gre za 30-letnega voznika, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola so mu odredili preizkus, vendar je opravljanje preizkusa odklonil. Vozil je neregistriran in nezavarovan avtomobil, na katerem so bile nameščene registrske tablice, ki pripadajo drugemu vozilu. Avtomobil so mu zasegli, zaradi kršitev izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Policisti PP Novo mesto so med kontrolo prometa na Ljubljanski cesti nekaj pred 2.30 ustavili osebni avtomobil Audi A3. Med postopkom so ugotovili, da gre za 41-letnega voznika, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,61 miligramov alkohola. Avtomobil so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Roparska tatvina

8. 12. nekaj po 2. uri smo bili obveščeni o vlomu v prodajalno na območju Mirne Peči, ki naj bi se zgodil okoli 1.30. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih naj bi dva zamaskirana osumljenca skozi vrata vlomila v objekt in odtujila manjšo vsoto denarja. Med dejanjem ju je zalotil zaposleni, katerega sta napadla, lažje poškodovala in peš pobegnila. Policisti nadaljujejo z intenzivno preiskavo in aktivnostmi za izsleditev osumljencev.

Vlomi in tatvine

Na območju Dola pri Šmarjeti je med 4. 12. in 8. 12. nekdo vlomil v pomožni objekt ob počitniški hiši in odtujil škropilnico. Z vlomom in tatvino je lastnika oškodoval za 950 evrov.

V Žabjeku v Podbočju na območju PP Krško je v noči na 7. 12. neznanec vlomil v gospodarski objekt ob stanovanjski hiši in odtujil več
suhomesnatih izdelkov. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 1300 evrov škode.

Kršitelja pridržali

Nekaj pred 19. uro so bili policisti PP Novo mesto obveščeni o kršitvi javnega reda in miru v trgovskem centru v Novem mestu. Ob prihodu na kraj so ugotovili, da sta 28-letni in 21-letni kršitelj v prodajalni odtujila več artiklov, se nedostojno vedla do varnostnika in motila javni red in mir. 28-letni kršitelj se tudi po prihodu policistov ni pomiril, zato so zoper njega uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in odpeljali v
prostore za pridržanje. Obema bodo zaradi kršitev javnega reda in miru in kršitev določil Zakona o zasebnem varovanju izdali plačilni nalog in ju ovadili na pristojno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja tatvine.

Prijeli sprovajalca in tujca, ki sta nezakonito prestopila državno mejo

Brežiški policisti so 7. 12. okoli 7.30 na območju Jesenic ustavili osebni avtomobila VW tiguan. Med postopkom so ugotovili, da državljan Afganistana z urejenim statusom v Nemčiji v vozilu prevaža dva državljana Afganistana, ki sta pred tem nezakonito prestopila državno mejo. Odvzeli so mu prostost, ga pridržali in mu zasegli avtomobil. Tujca bodo s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države privedli k preiskovalnemu sodniku.

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju PP Brežice (Velika Dolina, Jesenice, Loče, Rigonce, Obrežje) izsledili in prijeli 14 državljanov Kube, 12 državljanov Pakistana, 9 državljanov Sirije, 23 državljanov Rusije, 11 državljanov Maroka, 12 državljanov Indije in šest državljanov Bangladeša in na območju PP Novo mesto (Novo mesto) štiri državljane Afganistana. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.