80-odstotno nadomestilo ob varstvu otrok

0
1059

Vlada je na sredini večerni seji obravnavala predlog zakona o demografskem skladu in predlog petega protikoronskega zakona z nujnimi ukrepi za obvladovanje in blaženje posledic covid-19. Premier Janez Janša je na Twitterju po seji zapisal, da sta oba predloga zakonov sprejeta, in napovedal, da bosta naslednji teden na poslanskih klopeh.

Kaj prinaša PKP5?

Predlog zakona zajema ukrepe na področju zdravstva, dela, socialnega varstva, gospodarstva, vzgoje in izobraževanja, izvrševanja kazenskih sankcij in pravosodja, kmetijstva, gospodarstva in prehrane ter infrastrukture, so zapisali.

V povzetku sporočila za javnost pa so v Ukomu navedli še, da “sveženj ukrepov na novo uvaja oziroma podaljšuje že veljavne ukrepe, ki v ospredje postavljajo zaščito delovnih mest, skrb za starejše in preprečevanje širjenja okužb s covid-19″.

Nenadzorovano širjenje virusa bi lahko imelo negativne posledice na gospodarstvo, je na današnji novinarski konferenci povedal Jelko Kacin.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Ciglar Kralj je povedal, da covid še vedno pušča posledice na vseh področjih, “zato je ključno, da se na te posledice odzivamo učinkovito in pravočasno”. Kot je povedal so v Bruslju zadovoljni z ukrepi, ki jih je sprejela Slovenija. Z zaščito trga dela smo ohranili skoraj 300.000 delovnih mest, je dejal. “Trend nezaposlenosti se spušča, trenutno smo pri približno 84.000 brezposlenih.”

PKP5 nekatere ukrepe podaljšuje, uvaja pa tudi nekatere nove. V ospredju je še vedno ohranitev delovnih mest, skrb za najranljivejše in skrb za preprečevanje širjenja okužb, je dejal Ciglar Kralj. “Za pripravo PKP5 paketa smo imeli s socialnimi partnerji intenziven socialni dialog. V okviru skupine so se partnerji pogovarjali več kot 20 ur,” je dejal minister. S socialnimi partnerji so uskladili okrog štiri petine ukrepov je potrdil.

Ukrepi za trg dela predvidevajo podaljšanje ukrepa čakanja na delu doma do konca leta za vse panoge, pri čemer bodo do ukrepa upravičeni tisti delodajalci, ki izkazujejo upad prihodkov za vsaj 30 odstotkov glede na leto 2019.

Od 1. septembra dalje pa bo mogoče uveljavljati 80-odstotno nadomestilo (prej 50-odstotno) v primer odsotnosti z dela zaradi varstva otroka zaradi višje sile (karantena otroka).

Eden novih ukrepov se nanaša na samozaposlene. “Za samozaposlene in mikropodjetja se namreč uvajajo začasni ukrepi za v obliki mesečnega temeljnega dohodka in delno povrnjen izgubljen dohodek,” je povedal Ciglar Kralj.

V domovih za starejše in ostalih izvajalcih socialno varstvenih storitev in zdravstvenih dejavnosti PKP5 omogoča začasno razporeditev zaposlenih. Uvajajo se dodatek za neposredno delo z uporabniki v sivih in rdečih conah. “Za zagotavljanje finančne vzdržnosti domov za starejše novi paket ukrepov uvaja ukrepe financiranja zaščitne opreme za izvajanje ukrepov omejevanja okužbe, kritje stroška izpada prihodkov zaradi nezasedenih kapacitet itd.”

PKP5 je tudi ukrep za odpravo čakalnih vrst, je napovedal minister. Novi paket uvaja tudi možnosti koriščenja odsotnosti od dela do 3 delovnih dni zaradi bolezni, brez potrdila osebnega zdravnika. (STA)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj