Adria Mobil partner mednarodnega trajnostnega projekta CEPLAFIB

0
368

Predstavniki mednarodnega trajnostnega projekta CEPLAFIB, katerega članica je med drugim tudi Adria Mobil, so potrdili, da se v odpadni plastiki in časopisnem papirju skriva ogromen potencial za izdelavo recikliranih kompozitnih materialov. Adria Mobil, ki v projektu nastopa kot končni uporabnik, s tem dokazuje, da je vsaka, tudi očem skrita inovacija, lahko pomemben prispevek k trajnostnemu razvoju počitniških vozil.

Adria Mobil je v juliju 2018 aktivno pristopila k triletnemu trajnostnemu evropskemu projektu, katerega namen je preoblikovanje odpadne komunalne plastike in časopisnega papirja v nove visokotehnološke izdelke za avtomobilsko, embalažno in gradbeno industrijo. Člani Adriine projektne skupine so strokovnjaki s področja razvoja in nabave ter se aktivno vključujejo v vse faze projekta. Gre za projekt, vreden 1,8 mio evrov, ki ga delno sofinancira Evropska komisija programa LIFE in ki, v tem kontekstu, sledi modelu krožnega gospodarstva. Ključni cilj projekta je zvišati stopnjo recikliranja odpadne komunalne plastike za 40% ter hkrati za prav toliko zmanjšati emisije toplogrednih plinov. Vanj je vključenih šest partnerjev iz štirih evropskih držav, in sicer: tehnološki center TECOS ter družbi Adria Mobil in Omaplast iz Slovenije, center Aitiip iz Španije, podjetje Ecopulp s Finske in ITB inštitut s Poljske.

Slovenski OMAPLAST v procesu priprave končnega izdelka nastopa kot glavni partner pri predelavi odpadne plastike v t. i. tehnične polimerne granulate, medtem ko podjetje ECOPULP iz odpadnega časopisnega papirja pripravi celulozna ojačitvena vlakna. Oba materiala nato v tehnološkem centru AITIIP s postopkom ekstruzijskega mešanja združijo, novo dobljeni material pa v TECOSU preoblikujejo v končne reciklirane kompozitne produkte.

Vse faze projekta so bile uspešno izvedene in v tem trenutku so v TECOSU že naredili končni demonstrativni prototip – v primeru Adrie Mobil je to distančnik, ki bo uporabljen pri dvojnem podu novih avtodomov in bo nadomestil klasične plastične distančnike. Z realizacijo tega projekta v Adrii Mobil uspešno sledijo cilju zmanjševanja vpliva na okolje oz. uvajanju trajnostnih pristopov in rešitev pri razvoju počitniških vozil. Nove distančnike, ki bodo nadomestili dosedanje, bodo po uspešno opravljenih testiranjih, v Adrii Mobil pričeli predvidoma serijsko uporabljati po zaključku projekta v letu 2021. Projekt LIFE CEPLAFIB je nedvomno primer dobre prakse trajnostnega delovanja vseh naštetih sodelujočih podjetij, obenem pa se z mednarodnim povezovanjem krepi tudi splošno zavest o pomenu in pomembnosti trajnostnega razvoja oziroma delovanja. Vsak korak v smeri trajnostnega ozaveščanja in projekti, kot je CEPLAFIB, so nedvomno korak v pravo smer, ki uspešno tlakujejo pot v bolj zdravo, čisto in okolju prijazno prihodnost, so še sporočili iz novomeškega podjetja Adria Mobil.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj