petek, 19 aprila, 2024
DomaLokalnoAdvent Nm s prižigom lučk v nedeljo

Advent Nm s prižigom lučk v nedeljo

Novomeško jedro bo letos zasvetilo 5. decembra na tradicionalnem prižigu lučk, ki bodo znova krasile Glavni trg s Kandijskim mostom ter novomeškimi ulicami vse do konca leta, 31. decembra. Pod okriljem Zavoda Novo mesto bo letošnji advent postregel z božično adventnim sejmom, s pestro ponudbo gostinskih ter kulinaričnih domačih izdelkov in dobrot, in sicer vsak dan med 16. in 20. uro. Zaživelo bo tudi veliko mestno drsališče na sredini Glavnega trga, kjer bodo zimski navdušenci lahko uživali na ledu vse do konca februarja. Raznolik glasbeni program pa bo vabil občane z glasovi mešanih pevskih zborov Pomlad in Krka, Dejanom Vunjakom, skupino Dan D, ansamblom Nemir, BQL, DJ-i ter številnimi drugimi.

O prenovljeni podobi in samem pomenu Adventa za Novo mesto je spregovoril župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, ki je vesel predvsem prenovljene podobe, ki bo pomembno popestrila mestno jedro in vnovič privabila ljudi: »Novomeščanke in Novomeščani si zaslužijo novo svetlobno adventno podobo, ki krasi Glavni trg z okolico. Verjamem, da bomo z raznovrstnim programom, ki bo razveselil tako najmlajše kot tudi starejše, polepšali naše mestno središče.« Direktor Zavoda Novo mesto Aleš Makovac je na novinarski konferenci predstavil ključne elemente Adventa Novo mesto; poleg okrasitve in dodatnega programa je izpostavil predvsem pogum, ki je potreben v teh časih, saj s pravimi zgledi ljudem dajemo občutek, da kljub drugačnim razmeram življenje mora teči dalje: »Nova podoba Adventa Novo mesto vključuje tudi dodatne osvetlitvene ter okrasitvene elemente, poleg 3,5 kilometrskega pasu novih lučk je tu še pester program, dodatna ponudba Adventnega sejma ter predvsem drsališče, ki s posebnimi animacijami ter jelko na središču izstopa v vseh pogledih.«

O sami ideji projekta ter programu je idejni vodja projekta Franci Judež, povedal, da želijo z adventnim dogajanjem ponuditi široko programsko paleto, ki bo zadovoljila različne okuse ljudi: »Predvsem pa si želimo, da mestno jedro in Advent obišče čim več ljudi iz cele Slovenije«. V prazničnem duhu pa bo Zavod Novo mesto v sodelovanju z Društvom prijateljev mladine Mojca tudi letos brezplačno obdaril vse novomeške otroke, to bo že 51. tovrstno obdarovanje zapored, tokrat pa se predstavlja s posebno plesno predstavo, ki jo pripravljajo plesalci plesnega studia Novo mesto. Vodja plesnega studia Robert Grmek je povedal, da bo nova produkcija prijetna popestritev za vse obiskovalce, ki pa jih bo ob koncu pozdravil tudi dedek mraz. Obdaritve v Mestni občini Novo mesto bodo potekale na Glavnem trgu v petek, 17.12., v soboto, 18.12., v nedeljo, 19.12. in v ponedeljek, 20.12., ob 16. in 18. uri. V sredo, 15. 12. ob 13.00 uri bodo Društvo prijateljev mladine Mojca Novo mesto v sodelovanju s PSNM, GRC Novo mesto in SBNM presenetili otroke Otroškega oddelka Splošne bolnišnice Novo mesto.

Advent Novo mesto se bo pričel s tradicionalnim prižigom lučk v nedeljo, 5. 12. ob 17. uri, že prvi dan pa bodo obiskovalci lahko obiskali adventni sejem, kulinarično tržnico, drsališče, fotokotičke, pravljično deželo in lično okrašene hiške s hrano in pijačo. Vsak dan med 17. in 20. uro bo obiskovalcem na voljo brezplačni vlakec, vse od 23. decembra pa se vsak večer obeta koncertno dogajanje, ki se bo zaključilo s tradicionalnim silvestrovanjem, tokrat v družbi Dejana Vunjaka in Brendijevih barab. Advent Novo mesto želi vzbuditi praznični duh in pričarati decembrsko vzdušje Dolenjske pravljice tudi v trenutnih nepredvidljivih razmerah.

Več o vsebini o ostalem dogajanju, lahko izveste na spletni strani ADVENT-NM, zaradi trenutnih razmer pa si organizator pridružuje pravico za spremembo programa.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča